2015 un an al provocărilor pentru zimbri băimăreni

matei-sorin

La cumpăna dintre ani, cei ce păstoresc destinele campioanei României la rugby, în speță conducerea echipei C.S.M.Știința Baia Mare a convocat o ultimă conferință de presă din acest an. Alături de președintele clubului Călin Matei la acest moment de bilanț au mai fost prezenți atât președintele C.S.M.-ului Sorin Andrei respectiv Eugen Apjok tehnicianul zimbrilor (asistat din umbră de secundul Vasile Lucaci).

Fiind un moment al bilanțului, președintele clubului Călin Matei s-a arătat în proporție de 80 % mulțumit de evoluția zimbrilor, în condițiile în care obiectivul echipei era obținerea eventului campionat-cupă. Deși nu s-a reușit căștigarea Cupei României președintele grupării băimărene rămâne cu convingerea că la finala din acest an jucată pe Cluj Arena, nici adversarii cei de la R.C.M.Timișoara și nici arbitrii nu au fost cei care au determinat acest eșec, Baia Mare fiind singura vinovată de acest insucces. “Anul 2015 va fi cel mai greu an din istoria rugby-ului maramureșean.Va fi un an greu nu doar din punct de vedere sportiv (aici incluzând programul extrem de încărcat) ca de exemplu cele peste 20 de partide ce le vom juca în intervalul lunilor octombrie – decembrie, cât mai ales prin prisma faptului că C.S.M.Știința Baia Mare va juca în premieră într-o întrecere continentală de un asemenea calibru, înlocuind astfel selecționata Lupii București“ a declarat președintele Călin Matei.

Dacă până acum zimbrii băimăreni activau în mod direct doar pe două fronturi Superliga de rugby și Cupa României, din ediția 2015, băieții noștri vor mai fi prezenți pe de o parte în Challenge Cup plus încă o competiție internă ce va fi înființată începând din primăvara anului viitor. Pe lângă aceste importante turniruri, tehnicianul Eugen Apjok împreună cu unii jucători ai campioanei României ce vor fi selecționați în lotul Stejarilor vor participa în intervalul 18 septembrie – 31 octombrie alături de alte 19 reprezentative la Cupa Mondială găzduită de Anglia. România prezentă la toate celelalte ediții de Cupă Mondială, va face parte din grupa D, alături de Franța, Irlanda, Italia și Canada.

Potrivit informațiilor furnizate de tehnicianul Eugen Apjok, Superliga de rugby ediția 2015 va debuta pe data de 29 martie, însă datorită numărului impar de echipe înscrise, șapte, campioana României va sta în prima etapă debutând o sptămână mai tîrziu, urmînd ca pe 30 mai campionatul să se întrerupă datorită pregătirilor pentru Cupa Mondială. Finalele campionatului intern vor fi găzduite în premieră de Transilvania, meciurile ce vor stabili ierarhia finală fiind programate pentru ziua de 28 noiembrie. Cupa României va debuta pentru echipele din Superligă cu faza sferturilor, programată a se derula în ziua de 19 septembrie, ultimul act fiind găzduit de Moldova pe data de 3 octombrie.

Cea de-a treia competiție internă (surpriza acestei apropiate ediții) va începe pe data de 13 iunie, în sistemul cu două grupe a câte patru echipe (cele șapte din Superligă plus încă o grupare). Finala va fi găzduită pe data de 5 septembrie pe stadionul Arcul de Triumf din capitală.

Marea provocare a zimbrilor băimăreni o reprezintă participarea în premieră în Challenge Cup, aventura europeană consemnând primele partide pe data de 18 aprilie acasă respectiv 2 mai în deplasare. “Vom juca cu câștigătoarea grupei a doua din grupele de calificări, grupă din care fac parte Enisei STM (campioana Rusiei), Universitario de Lisboa (campioana Portugaliei), respectiv Rugby Mogliano (vicecampioana Italiei). Cele trei echipe vor juca între ele , iar cea mai bine clasată echipă va evolua împotriva echipei noastre. Prognozele noastre ne indică faptul că probabil adversara echipei băimărene va fi formația italiană Rugby Mogliano ”, a declarat tehnicianul Eugen Apjok.

Alin Boțioc