#####
 
20.03.2014

Alin Petrache, presedinte FRR,
despre Superliga 2014: "Cred cu tarie ca acest sezon va fi cel mai disputat din ultimii ani"

Sapte echipe se vor confrunta in editia 2014 a SuperLigii. Este vorba despre CSM Stiinta Baia Mare, RCM UV Timisoara, CSU Cluj, CS Dinamo, CSA Steaua, CSM Bucuresti si RCJ Farul Constanta. Cea de a opta echipa care isi castigase locul in esalonul intai valoric al campionatului intern, RC Stejarul Buzau, a renuntat la aceasta participare intrucat si-a desfiintat activitatea la categoria seniorilor.

Inainte de startul competitiei, toate echipele au semnat acordul de participare, care inseamna automat ca echipele care vor lua parte in SuperLiga CEC Bank 2014 sunt de acord sa fie arbitrate de romani tot sezonul. Cluburile care ar fi refuzat aceasta prevedere urmau sa suporte integral costurile aferente pentru arbitri straini pe perioada campionatului.

Pentru imbunatatirea performantelor arbitrilor, ca si in 2013, se va folosi un formular de evaluare care va fi completat de catre antrenori dupa fiecare meci, dar si in fiecare luni, dupa ce se va revedea si analiza meciul, pana la ora 16.00 si transmis Comisiei Centrale de Arbitri. Antrenorii sunt obligati sa participe la intalnirile saptamanale ale arbitrilor (skype sau prezenta fizica).

Avand in vedere solicitarile cluburilor, dar si dorinta FRR de a monitoriza si imbunatati permanent calitatea jucatorilor si antrenorilor din Romania se vor organiza si in 2014: trei workshopuri legate de pregatirea fizica, trei workshopuri pentru antrenori si doua de comunicate si marketing.

Pentru a elimina actele de indisciplina din timpul partidelor, sportivii care sunt eliminati temporar cu cartonase galbene, inclusiv pentru greseli tehnice repetate din sezonul 2014, vor fi amendati cu suma de 100 de lei.

Conform Hotararii Biroului Federal din ianuarie 2014, echipele din SuperLiga CEC Bank vor putea folosi la fiecare meci maxim zece jucatori straini si obligatoriu doi jucatori romani sub 23 ani. In acest context, in teren vor putea juca in acelasi timp maxim opt jucatori straini.

Partidele se vor juca pentru inceput in sistem tur-retur, fiecare cu fiecare, 14 etape, fiecare echipa avand 12 jocuri programate. Urmeaza apoi jocurile din Play-Off, la care vor participa primele patru echipe pentru a se stabili participantele in semifinale si cele care vor disputa barajul pentru semifinale. In total aici sunt cuprinse trei etape, doar meciuri tur, si nu retur ca in sezoanele trecute, fiecare echipa avand programate cate trei dispute. Diferit fata de anul trecut este si faptul ca echipele vor pleca in Play-Off cu punctele acumulate in perioada campionatului regulat.

In paralel cu Play Off-ul se vor desfasura meciurile Play Out-ului, care vor include echipele clasate pe pozitiile 5-7 si care vor hotari echipele care vor sustine meciurile de baraj pentru semifinale. Echipele din aceasta grupa vor pleca cu zero puncte in clasament.

In 6 septembrie vor avea loc doua meciuri de baraj pentru accederea in semifinale intre locul 3 din Play Off si locul 1 din Play Out si intre locul 4 din Play Off si locul 2 din Play Out. Partidele se vor disputa pe terenurile echipelor care au evoluat in Play Off. Locurile 1 si 2 din Play Off sunt calificate automat in semifinale.

Semifinalele din 13 septembrie vor opune locul 1 din Play Off si castigatoarea dintre locul 4 din Play Off si locul 2 din Play Out, respectiv locul 2 din Play Off cu echipa care se va impune in meciul dintre intre locul 3 din Play Off si locul 1 din Play Out. Invinsele din barajele pentru semifinale 1 si 2, precum si ocupanta locului 7 din calificari vor mai juca un TUR (conform Tabelei Berger) in 13, 20 si 27 septembrie. Echipele pleaca de la 0 puncte in clasament.

Pe 27 septembrie este programata marea finala a SuperLigii CEC Bank 2014.

"SuperLiga CEC Bank este unul dintre cele mai frumoase proiecte ale Federatiei Romane de Rugby. Fiecare an i-a adaugat valoare, importanta, potential. A venit momentul unui nou inceput. Fiecare dintre echipele participante are deja o lista de obiective si va lupta pentru marele titlu. In realitate, luptam cu totii pentru ca rugbyul romanesc sa isi continue traseul ascendent, fapt confirmat de victoriile nationalei, alcatuite in mare parte din jucatori care activeaza in esalonul intai valoric al campionatului intern. Cu noile prevederi din manual si cu noul sistem competitional cred cu tarie ca acest sezon va fi poate cel mai disputat din ultimii an, fapt care nu poate decat sa ne bucure", a declarat presedintele FRR, Alin Petrache.

emm.ro