Călin Matei un nume important în rugby-ul românesc

calin_matei_l

Duminică 8 februarie se împlinesc doi ani de când președintele campioanei României, domnul Călin Matei ocupă funcția de vicepreședinte al Federației Române de Rugby. La baza ascensiunii sale în lumea sportului cu balonul oval au stat întodeauna oameni pe care niciodată Călin Matei nu i-a înșelat.

La nivel de administrație publică județeană din 1990 încoace Călin Matei (funcționarul cu cele mai vechi ștate din administrația maramureșeană) nu a ezitat niciodată să aloce bani sportului, indiferent de ce ramură vorbim. Mai mult în momentele de cumpănă ale rugbyului băimărean, Călin Matei a fost cel care s-a luptat cu cei de la Federația Română de Rugby ca C.S.M.Baia Mare (să fie reafiliată), iar acum opt ani de zile, spre finalul lui iulie 2007 a fost cel ales în locul lui Gheorghe Pașca să conducă destinele zimbrilor. Nu a fost deloc ușor. Însă din start având acel fler de conducător, Călin Matei și-a alcătuit echipa managerială cu care avea ulterior să învingă în mai toate competițiile; Alexandru Pârjol și Vasile Roșca (vicepreședinți), Costică Ciobotaru (Coco) secretar, Răducu Pop, Geza Gasparik, Vasile Anițaș, Radu Ștef sau Cristian Talpoș. În timp lista acestor strategi s-a complectat cu nume precum Sorin Andrei, Adrian Botez, Vasile Morari, Simion Bizău, Dumitru Matei, Gheorghe Neacșu sau Călin Andrei Tuns. Dacă la nivel de administrație, Călin Vasile Andrei Matei a pornit de la funcția de consilier județean, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș iar în momentul de față ocupă funcția de deputat în Parlamentul României, în plan sportiv din component al echipei C.S.M.Baia Mare, a reușit (primind girul unor conducători de cluburi de rugby din România) să ocupe în două mandate funcția de Membru în Biroul Federal al Federației Române de Rugby. Mai întâi, pe data de 4 februarie 2005, Călin Matei a reușit dintr-un număr de 22 de candidați înscriși în cursă, să ocupe unul din cele opt locuri ale Biroului Federal. În mandatul următor, (2009-2013), după un an de pauză, pe data de 30 aprilie 2010, Adunarea Generală a F.R.R. a validat mandatul lui Călin Matei, ales cu un număr de 16 voturi, față de cele 8 ale lui Marin Moț. Ca membru ales, Călin Matei a fost delegat să se ocupe atât de cluburile feminine cât și de cele din Divizia Națională de Seniori și Divizia A.

“A fost o alegere la care am cumpănit mult și m-au determinat mai mult colegii din țară, din lumea rugbyului, pentru că în cei patru ani petrecuți în Biroul Federal ca membru am fost unul dintre oamenii care au aplecat urechea la problemele care le aveau alte cluburi, și am fost o voce care întotdeauna și-a spus clar punctul de vedere, indiferent dacă a supărat sau nu, și de multe ori punctul meu de vedere, în baza argumentului solid, a fost împărtășit și de ceilalți colegi din Biroul Federal – de exemplu, rămânerea a 12 echipe în prima ligă. M-am orientat în special pe problemele care le au cluburile din țară, deoarece Bucureștiul avea reprezentare suficientă în forul de conducere. Dar nu am fost nici un moment doar avocatul clubului din Baia Mare”, a declarat la acea data pentru site-ul oficial al clubului băimărean“ www.rugbybaiamare.ro, Călin Matei.

Ca o încununare a muncii depuse în cele două mandate ca membru în Biroul Federal, pe data de 8 februarie 2013, un număr de 79 de membrii prezenți cu drept de vot (dintr-un total de 83), au purces la alegerea noii structuri, pentru un nou mandat de patru ani (2013-2017). Dacă la șefia Federației a fost ales Alin Petrache, ulterior (din data de 26 august 2014) conducerea fiind preluată de către Haralambie Dumitraș, în funcțiile de vicepreședinți au fost aleși Călin Matei (cu 58 de voturi), respectiv George Boroi și Pompilie Borș. Aceste ultime alegeri de la Federația Română de Rugby au adus și o premieră, județul Maramureș fiind reprezentat de doi oameni, Călin Matei vicepreședinte și Cornel Negruț ca membru.

De asemenea trebuie remarcat faptul că în întreaga istorie a clubului băimărean, Călin Matei rămâne președintele cu cele mai multe performanțe izbutite, același lucru întâmplându-se și dacă ne raportăm la nivel național. Sub comanda acestui “dirijor” al zimbrilor, din stagiunea 2008-2009 și până la ora actuală, nici un club de rugby din România nu a reușit performanțele echipei C.S.M.Știința Baia Mare. Tot ca o recunoaștere a întregii activități din domeniul sportiv dar și cel administrativ, pe data de 17 decembrie 2009, în plenul Consiliului Local Baia Mare, lui Călin Matei i-a fost decernată diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare (fiind a 13 personalitate recompensată cu acest titlu).

Dacă pe plan profesional, acestea sunt doar câteva dintre reperele importante din viața acestui important nume din rugby-ul românesc, pe plan personal, Călin Matei se poate mândri cu faptul că ambii băieți i-au călcat pe urme, Fiul cel mare, Tudor Matei este (deținător a 2 titluri de campion național de juniori cu Metrorex București), plus cele obținute cu echipa de seniori Știința C.S.M.Baia Mare de la venirea sa în iulie 2009. Despre juniorul, Mihai Matei (jucător de linia 2), ascensiunea sa sportivă l-a propulsat de la echipa sa de club C.S.M.Știința Baia Mare până spre cea a reprezentativei naționale Under 18 ani, Mihai fiind în grafic pentru participarea în intervalul (26 martie – 5 aprilie) la Campionatul European de Rugby găzduit de Franța.

Managerial vorbind, mai mult ca niciodată, anul acesta Călin Matei trebuie să facă față mai multor provocări. Pe lângă participarea Stejarilor la Cupa Mondială din Anglia, din postura de președinte de club trebuie să rezolve problemele de infrastructură ale Arenei Lascăr Ghineț, C.S.M.Știința Baia Mare, fiind de asemenea în premieră angrenată într-o competiție majoră continentală, Challenge Cup. Pe plan intern rămân obiectivele normale pentru o campioană, câștigarea SuperLigii, a Cupei României precum și prezența la competiția patronată de Casa Regală a României, Cupa Regelui.

 

Alin Boțioc