Calin Matei: “Eu sper ca la finalul lui 2014 sa bem sampanie din cupa de locul I”

Sambata, 29 martie, incepe SuperLiga la rugby. Un sezon din care baimarenii vor sa scoata maximum, dupa doua editii in care au trebuit sa se multumeasca cu medaliile de argint. Nu doar supermatia in SuperLiga este vizata de CSM Stiinta Baia Mare in acest an, ci si castigarea trofeului Cupei Romaniei.

Si desi admite ca acesta va fi cel mai greu sezon din ultimii ani, presedintele Calin Matei spune ca, la final de sezon, baimarenii vor bea sampania din cupa de campioni.

Am de-a face cu un presedinte fericit de cum arata echipa inaintea debutului intr-un nou an competitional?
- De cum arata echipa inaintea inceputului de sezon din punctul de vedere al lotului sunt multumit. Am incercat si eu sper ca am si reusit ca jucatorii veniti din alte emisfere, nu din alte tari, sa aiba timp sa se acomodeze in Baia Mare. Eu zic ca avem un lot bun si numeric, si valoric. Speram sa confirme in urmatoarele luni.

 Am vazut cine ce miscari a facut pe piata transferurilor. Cum arata adversarii nostri, cat de grea va fi lupta in campionat si in cupa?
- Am mai spus treaba asta si parerea pe care o au si alti specialisti in rugby este unanima: acest campionat va fi cel mai echilibrat din ultimii opt ani. Absolut toate echipele s-au intarit, de la mic la mare. S-au intarit toate echipele foarte mult si, din ce informatii avem, s-au facut transferuri de valoare. Pentru ca transferurile s-au facut si din campionate straine, dar si de la o echipa la alta in campionatul intern. Pentru Play Off, zic eu, vor fi candidate cinci echipe intre care jocul este deschis oricarui rezultat. Este vorba despre Baia Mare, Timisoara, Steaua, Farul si CSM. Acestea zic eu ca sunt contracandidatele la accesul in Play Off. In lupta pentru titlu, mai apoi, este posibil orice. Cert este ca fata de anul trecut, ca sa nu ma duc mai in spate, campionatul si echipele s-au echilibrat foarte mult.

Un alt aspect interesant in aceasta editie va fi dat de faptul ca echipele merg in Play Off cu punctele adunate in tur si retur. Asta inseamna ca fiecare meci va conta. Mai mult: fiecare punct va fi important.
- Absolut. Miza clasamentului final isi va pune amprenta asupra fiecarei partide in parte. Va conta fiecare punct, fiecare punct bonus, fiecare victorie. Asta inseamna ca este foarte interesant sa terminam pe locul 1 sau 2 turul si returul si sa mergem in Play Off cu o “zestre” de puncte cat mai mare. Ati sesizat foarte bine: fiecare partida va fi incrancenata, va fi importanta si nu se va putea spune ca exista meciuri mai usoare sau mai grele.

Vorbeam la finele sezonului trecut, cand suspinam langa medalii de argint, despre o usoara blazare in cazul unor jucatori care au disputat destule finale cat sa nu mai fie entuziasmati usor. Reusesc antrenorii sa reinventeze acesti jucatori astfel incat disputarea finalelor de campionat si cupa sa entuziasmeze pe toata lumea?
- Aveti dreptate, exista un sentiment de blazare, dar nu la toti jucatorii. Dar era un sentiment de automultumire pentru ca sunt cativa jucatori care au disputat cinci finale de SuperLiga si patru de cupa si poate pentru ei o finala era ceva normal. Tocmai de asta am facut aceste transferuri atat de multe pentru ca in acest moment exista concurenta pe fiecare post. Cunoasteti foarte bine mentalitatea antrenorilor nostri, care este foarte buna: nu exista titulari de drept. Esti bun, joci; nu esti bun, stai deoparte la meciul urmator. Indiferent cum te cheama, indiferent ca esti jucator al vreunei nationale. Deci sentimentul de blazare cade. Concurenta este mare. Am vrut sa le dau bataie de cap antrenorilor facand lotul acesta: sa le fie de data asta lor greu sa faca echipa cu care sa intre in teren. Si am spus-o intr-un interviu dat tot pentru dumneavoastra ca voi preda echipa la cheie. Eu m-am tinut de promisiune. De acum sa-si faca echipa treaba!

De acum inainte greul este al jucatorilor si al antrenorilor, am inteles. Dar ce a fost greu pana acum pentru presedinte pana sa se ajunga la aceasta echipa?
- A fost greu sa asigur un buget pentru 2014. In prezent avem asigurat bugetul in proportie de 60-65%. Speram ca, pana la finalul anului, cei care conducem destinele acestei echipe sa asiguram bugetul complet. Eu zic ca ne vom descurca. Nu a fost niciodata altfel, chiar daca am trecut si prin perioade mai grele. Dar asta nu este problema jucatorilor. Ei nu au de facut decat sa joace rugby si sa duca mai departe numele aceste echipe, cu care eu, personal, ma mandresc: in cinci ani sa joci noua finale, nu-i putin lucru.

Sa concluzionam: cum va fi 2014?
- Va fi cel mai greu an, datorita echilibrarii valorice a echipelor. Dar eu nu cred ca nu ne vom realiza obiectivele anul acesta: am vazut atmosfera din echipa, am vazut dorinta antrenorilor, dorinta jucatorilor de a castiga campionatul. Sigur ca nu poti sa parcurgi campionatul fara sa pierzi un meci-doua, dar conteaza rezultatul final. Eu sper ca la finalul lui 2014 sa bem sampanie din cupa de locul I si nu din cea de locul II…

Sambata, de la ora 15.00, CSM Stiinta Baia Mare intalneste Dinamo Bucuresti in prima etapa de SuperLiga. Meciul se joaca pe stadionul “Lascar Ghinet”.

(emm.ro)