CSM Stiinta – CSM Bucuresti 18-16 (0-3) in semifinala Cupei Romaniei

csmfondal

CSM Stiinta Baia Mare s-a impus cu 18-16 (0-3) in fata CSM Bucuresti, in capitala, in prima semifinala a editiei 2014 a Cupei Romaniei. Meciul a fost jucat pe muchie de cutit, asa cum au fost, de altfel, si celelalte trei intalniri dintre cele doua adversare de azi, intalniri prilejuite de SuperLiga si castigate, toate, de “zimbrii” maramureseni.

Soarta echipei care va merge in ultimul act al competitiei a fost decisa, practic, in ultimele minute de joc, dupa o partida cu suficient dramatism. Finala se va disputa in 30 noiembrie, pe Cluj Arena, pana atunci nationala Romaniei avand planificate trei meciuri test, pentru care de la campioana nationala au fost convocati Csaba Gal, Constantin Pristavita si Ionut Botezatu.

Confruntarea de azi a fost importanta pentru ambele echipe. Baimarenii au pornit in acest sezon cu obiectivul clar de a castiga cupa si campionatul, in timp ce echipa din capitala putea salva in extremis sezonul. Partida, poate si din cauza mizei, incepe asadar cu ratari de lovituri de pedeapsa: Samoa pentru Baia Mare, Taljard pentru Bucuresti. Primele si, de altfel, singurele puncte ale primei reprize sunt reusite de catre echipa din capitala, cu 10 minute inainte de pauza, cand Taljard nu mai da gres: 3-0 pentru CSM Bucuresti.

Acelasi jucator, prin acelasi procedeu, pune primele puncte pe tabela in actul secund: 6-0 pentru echipa din capitala. Primul eseu al semifinalei este reusit de baimareni, dupa un sfert de ora scurs in a doua repriza: Kuselo Moyake este autorul eseului, Luke Samoa il transforma si CSM Stiinta trece in avantaj: 7-6. Diferenta in favoarea “zimbrilor” creste in minutul 60 prin lovitura de pedeapsa transformata de Samoa: 10-6. Replica bucurestentilor vine rapid: penalitate transformata de acelasi Taljard si scorul se “strange”: 10-9. Baimarenii, insa, sunt decisi sa puna in vitrina clubului si al doilea trofeu in acest an, asa ca apasa pedala de acceleratie: Shamkharadze este autorul eseului cu numarul 2 pentru CSM Stiinta, Samoa rateaza transformarea si scorul este de 15-9 cu circa cinci minute inainte de expirarea timpului regulamentar de joc. Dupa o faza similara, insa, bucurestenii trec in avantaj, Ratiu reusind primul eseu pentru CSM-ul din capitala, Taljard transformand: 16-15. Mai sunt circa trei minute de joc si dramatismul semifinalei creste. Samoa, in ultimul minut de joc, isi asuma responsabilitatea unei penalitati si nu da gres: 18-16 pentru Baia Mare, scor final.

CSM Stiinta Baia Mare – CSM Olimpia Bucuresti 18-16 (0-3)
Stadionul Ghencea din Bucuresti; semifinala Cupei Romaniei;
Au arbitrat: Radu Petrescu – la centru, asistenti Vlad Iordachescu si Madalin Girbau;

CSM Stiinta Baia Mare: 1. Pristavita, 2. Oancea, 3. Rusu, 4. Hristache, 5. Van Heerden, 6. Stoica, 7. Moyake, 8. R. Ailenei, 9. Shamkharadze, 10. Brooks, 11. Botezatu, 12. Fakaosilea, 13. Gal [C], 14. Phillips, 15. Samoa. Rezerve: 16. Gorun, 17. Dico, 18. Pocris, 19. P. Ailenei, 20. Taufa, 21. Dinis Vartic, 22. Spring, 23. Danila.

CSM Olimpia Bucuresti: 1. Tudor, 2. Zlatevski, 3. Irakli, 4. Mitroi, 5. Ratiu [C], 6. Melinte, 7. Mitu, 8. Ion, 9. Surugiu, 10. Taljard, 11. Tabu, 12. Beldean, 13. Cobden, 14. Conache, 15. Taikato-Simpson. Rezerve: 16. Beca, 17. Iacob, 18. Popovici, 19. Mtya, 20. Filip, 21. Ivan, 22. Statulescu, 23. Ispir Marian;

A fost a treia semifinala de Cupa Romaniei jucata de cele doua echipe. Toate cele trei au fost castigate de baimareni: 32-27 in 2010, partida disputata pe Stadionul National “Arcul de Triumf”, respectiv 39-3 in 2011, pe stadionul “Lascar Ghinet” din Baia Mare, pentru ca acum, 18-16 sa fie in favoarea celor de la CSM Stiinta pe stadionul Ghencea din Bucuresti.

Finala este programata pentru 30 noiembrie, pe Cluj Arena. Baimarenii isi vor disputa trofeul cu RCM Timisoara, care a invins azi cu 78-12 Dinamo Bucuresti in a doua semifinala a competitiei.

emm.ro