De la Neculai Nichitean sau Sandu Ciorăscu la Michael Wiringi sau Johannes Van Heerden

statistica

Deși scurtă, istoria confruntărilor directe România – Canada a fost, este și va rămâne una extrem de interesantă. De la primul meci consemnat acum 24 de ani fără 3 zile s-au scurs exact 8.762 de zile. La acest prim duel adjudecat de canadieni cu scorul de 19-11 și care a contat pentru grupa a IV a Cupei Mondiale găzduită de Marea Britanie și Franța au fost prezenți și trei dintre componenții echipei din Baia Mare. În linia a doua cu numărul patru a jucat Sandu Ciorăscu iar uvertură Neculai Nichitean. Pe raportul de joc, ca rezervă a figurat și centrul născut pe data de (4 august 1966) George Sava .

Patru ani mai târziu la cea de-a treia ediție de Cupă Mondială, cea din Africa de Sud, pe Boet Erasmus Stadium din Port Elisabeth, tricolorii cedau pentru a doua oară în fața „Frunzei de arțar” cu scorul de 3-34. Din nou numărul băimărenilor aflați la un astfel de eveniment a fost de trei, Sandu Ciorăscu și Neculai Nichitean (aflați în primul XV, în timp ce actualul secund al zimbrilor, pe atunci pilier, Vasile Lucaci s-a aflat pe banca de rezerve.

În ultimul deceniu s-au consemnat și cele trei victorii din tot atâtea meciuri disputate, trecute în contul Stejarilor. Toate trei partidele s-au jucat în capitală și au avut caracter amical. Primul amical jucat pe stadionul Ghencea II s-a încheiat cu o victorie la limită 22-20. Opt ani mai târziu pe data de 16 noiembrie 2013 Stadionul Național Arcul de Triumf avea să găzduiască al doilea meci test România – Canada încheiat tot cu un rezultat extrem de strâns 21-20. La partida în care Marius Mitrea (arbitrul româno-italian) ce va fi prezent și mîine contra Canadei) alți trei zimbri au fost prezenți pe teren. Din garnitura de start a făcut parte centrul Csaba Gal, rezerve ambii pentru linia întâi fiind prezenți Constantin Pristăviță și Andei Rădoi.

Acum aproape 11 luni, pe data de 22 noiembrie, reprezentativa Românei se impunea pentru a treia oară consecutiv, repurtând cea mai categorică victorie, scor 19-8. Și de această dată din primul XV condus de galezul Lynn Howells – Eugen Apjok făceau parte aripa stângă Ionuț Botezatu respectiv centrul Csaba Gal.

Trecând în revistă în mod succint aceste confruntări directe putem spera la un al patrulea succes consecutiv repurtat de băieții noștri, cu atât mai mult cu cât avem ca obiectiv obținerea a două victorii în partidele cu Canada și Italia. De asemenea avemde apărat acest șir de trei victorii consecutive, plus că e cazul să ne impunem în fața reprezentativei “frunzei de arțar” și într-un duel la o Cupă Mondială.

 

Istoria meciurilor directe România – Canada

09.10.1991           Toulouse             Cupa Mondială                  Canada – România           19-11

26.05.1995           Port Elisabeth    Cupa Mondială                  România – Canada           3-34

19.11.2005           București             Meci test                             România – Canada           22-20

16.11.2013           București             Meci test                             România – Canada           21-20

22.11.2014           București             Meci test                             România – Canada           18-9

 

AlinBoțioc