După aproape nouă ani Georgel Cătună părăsește corabia băimăreană

CATUNA

La doar câteva zile de la disputarea meciului test contra celor de la Clubul Sportiv Universitatea Cluj, aripa de 28 de ani Georgel Alexandru Cătună a decis să se transfere la formația de pe malul Someșului. Datorită legăturilor de amiciție dintre cele două cluburi în ultimii ani de la Baia Mare spre Cluj sau viceversa au ajuns jucători precum Cristian Podea, Ionuț Dimofte sau Csaba Gal. Născut pe data de 7 aprilie 1988 în Gura Humorului județul Suceava, Georgel (1,82 m – 96 kg) a evoluat în intervalul 18 mai 2002 – 18 septembrie 2007 la formațiile de pe plan local; C.S.S.Domus Gura Humorului sau C.S.M.Bucovina Suceava (echipe unde i-a avut de la frageda vârstă de 13 ani ca și coechipieri pe Claudiu Gavriloaia, Florin Nistor, Mihai Macovei, Viorel Lucaci, Marius Dănilă, Florin Eva, Ionuț Dimofte sau Emanuel Danga).

Întâmplător sau nu traiectoria lui Georgel Cătună spre marea performanță este oarecum asemănătoare cu cea a lui Ionuț Botezatu. La fel ca și aripa focșăneană, Georgel Cătună a avut marea șansă de a fi intrat în vizorul tehnicianului Eugen Apjok, prezent la Gura Humorului pentru a-i monitoriza pe Marius Dănilă, Mihai Roșca respectiv Mihai Dico. Observându-l și intuindu-i potențialul, clubul băimărean a reușit să parafeze contractul de transfer cu el însă l-a lăsat pe Georgel să mai joace un an la juniorii din Gura Humorului. Postamentul pe care și-a clădit Georgel Cătună toate aceste succese poartă numele tehnicianul Marian Tănăsescu cel care la pregătit la echipa moldavă, și care l-a propulsat spre selecțiile de la lotul național Under 18 ani.

Din punct de vedere al palmaresului său, la nivelul echipei naționale, cel puțin în ultimii ani, Georgel Cătună a bifat exact acum mai bine de 4 ani (pe data de 4 februarie 2012) o prezență ca titular într-un meci jucat la București de Stejari ontra Portugaliei, o partidă contând pentru Cupa Europeană a Națiunilor. Pe plan intern, bucovineanul din trupa lui Eugen Apjok a fost părtaș la marile succese ale zimbrilor din ultimii șapte ani (încununându-se cu primele medalii de campion la circa un an de când a fost transferat la Baia Mare. Numele său va rămâne înscris cu litere de aur ca făcând parte din lotul zimbrilor băimăreni, câștigător a patru ediții de SuperLigă (2008-2009, 2010, 2011 și 2014), 2 de Cupa României (2010 și 2012). De alte 2 ori fiind câștigător al Cupei Europei Centrale și de Est (2010 și 2011), precum și a Supercupei Europei, ediția inaugurală (2010). În palmaresul mai figurează alte patru finale de Superligă, trei dintre ele fiind titular sau rezervă; 2008-2009 și 2013 în speță 2011 și 2015. Și-a trecut în cont și două trofee ale Cupei României (edițiile 2010 și 2012), fiind medaliat cu argint în ediția inaugurală a Cupei Regelui (2015). Pe plan european, Georgel Cătună a bifat ca titular prezența în meciul tur din Challenge Cup 2015, contra rușilor de la Enisey STM Krasnoyarsk.

Pentru cei aproape nouă ani petrecuți în familia zimbrilor, oficialii clubului împreună cu tehnicienii și lotul de jucători îi mulțumesc și îi doresc multă sănătate, și succes pe viitor.

 

Alin Boțioc