EPISODUL 16 La mulți ani de glorie rugby-ului din Baia Mare!

BALAJ CRISTI

Se împlinesc patru decenii de când se joacă rugby în Baia Mare. Și nu oricum. Pentru că în cele 39 de sezoane petrecute în primul eșalon al sportului cu balonul oval din România, CSM Știința și-a conturat un palmares de invidiat, care a o plasează fără drept de apel în istoria rugby-ului românesc.

Astfel, băimărenii au 749 de partide în Divizia A; 11 prezențe pe podium, fiind de cinci ori campionii României, cucerind de patru ori medaliile de argint și de două ori pe cele de bronz; au jucat 16 finale de Cupa României, fiind victorioși în cinci dintre ele; au câștigat Cupa Regelui în 2016 și au urcat de două ori pe podiumul Campionatului Național de rugby în 7 (o dată pentru aur, altă dată pentru argint). Talentul și valoarea echipei s-au ”tradus” și peste hotare, ”zimbrii” maramureșeni cucerind de două ori Cupa Europei Centrale și de Est, precum și ediția inaugurală a Supercupei Europei.

Laurii adunați în vitrine și cronicile sportive au evident importanța lor. Dar cel puțin la fel de importanți sunt sportivii și tehnicienii formați și căliți de CSM Știința, caractere puternice, alergând mereu nu după trofee, ci după autodepășire, știind că medalia cea mai valoroasă este dată de satisfacția că în fiecare meci ai luptat cu ardoare și fair play pentru echipa ta și pentru suporterii din tribune.

Sărbătoriții din 30 septembrie nu sunt doar cei care cândva sau acum își leagă numele de echipa de rugby din Baia Mare, din postura de jucător, antrenor, cadru medical, conducător etc. Sărbătoriți suntem noi toți, cei pe care toate generațiile de ”zimbri” ne-au învățat rând pe rând că rugby-ul – ca toate sporturile privilegiate – este mai mult decât statistică: este stare de spirit. Nu degeaba în jurul echipei s-a format o mare și frumoasă familie a celor în venele cărora curge sânge cu globule ovale.

La mulți ani de glorie rugby-ului din Baia Mare!

Cristian Balaj, președinte al Asociației Județene de Fotbal Maramureș