EPISODUL 2 Dacă nu ar fi existat, Călin Matei trebuia inventat!

CALIN MATEI POZA SITE

În urmă cu 27 de ani apărea în viața publică actualul președinte al zimbrilor, Călin Matei, un fervent susținător al fenomenului sportiv maramureșean. La nivel de administrație publică județeană din 1990, Călin Matei (funcționarul cu cele mai vechi ștate din administrația județeană) nu a ezitat niciodată să aloce bani sportului, indiferent de ce ramură vorbim. Mai mult în momentele de cumpănă ale rugbyului băimărean, Călin Matei a fost cel care s-a luptat cu cei de la Federația Română de Rugby ca C.S.M.Baia Mare (să fie reafiliată), iar acum un deceniu, spre finalul lunii iulie 2007 a fost ales în locul lui Gheorghe Pașca să conducă destinele zimbrilor. Nu a fost deloc ușor. Însă din start având acel fler de conducător, Călin Matei și-a alcătuit echipa managerială cu care avea ulterior să învingă în mai toate competițiile; Alexandru Pârjol , Gasparik Geza, Călin Andrei Tuns sau Vasile Roșca ca vicepreședinți, Costică Ciobotaru (Coco) sau Vasile Morari ca secretari. În timp lista acestor strategi s-a complectat cu nume precum Răducu Pop, Vasile Anițaș, Simion Bizău, Dumitru Matei, Sorin Andrei, Cristian Chitidean, Silviu Duma, Flaviu Piroș, Radu Ștef, Cristian Talpoș sau Gheorghe Neacșu.

Dacă la nivel de administrație, Călin Vasile Andrei Matei a pornit de la funcția de consilier județean, vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean Maramureș iar în momentul de față o ocupă pe cea de deputat în Parlamentul României (fiind la al doilea mandat), în plan sportiv din component al echipei C.S.M.Baia Mare, a reușit (primind girul unor conducători de cluburi de rugby din România) să ocupe în două mandate funcția de Membru în Biroul Federal al Federației Române de Rugby. Mai întâi, pe data de 4 februarie 2005, Călin Matei a reușit dintr-un număr de 22 de candidați înscriși în cursă, să ocupe unul din cele opt locuri ale Biroului Federal. În mandatul următor, (2009-2013), după un an de pauză, pe data de 30 aprilie 2010, Adunarea Generală a F.R.R. a validat mandatul lui Călin Matei, ales cu un număr de 16 voturi, față de cele 8 ale lui Marin Moț. Ca membru ales, Călin Matei a fost delegat să se ocupe atât de cluburile feminine cât și de cele din Divizia Națională de Seniori și Divizia A.

Ca o încununare a muncii depuse în cele două mandate ca membru în Biroul Federal, pe data de 8 februarie 2013, un număr de 79 de membrii prezenți cu drept de vot (dintr-un total de 83), au purces la alegerea noii structuri, pentru un nou mandat de patru ani (2013-2017). Dacă la șefia Federației a fost ales Alin Petrache, ulterior (din data de 26 august 2014) conducerea fiind preluată de către Haralambie Dumitraș, în funcțiile de vicepreședinți au fost aleși Călin Matei (cu 58 de voturi), respectiv George Boroi și Pompilie Borș. Patru ani mai târziu (pe data de 8 februarie 2017) același Călin Matei avea să fie reales ca vicepreședinte alături de Haralambie Dumitraș și Mircea Copaci primind girul reprezentanților celor 73 de structuri sportive prezente dintr-un total de 82 afiliate.

De asemenea trebuie remarcat faptul că în întreaga istorie a clubului băimărean, Călin Matei rămâne președintele cu cele mai multe performanțe izbutite, același lucru întâmplându-se și dacă ne raportăm atât la nivel național cât și pe plan internațional. Sub comanda acestui “dirijor” al zimbrilor, din stagiunea 2008-2009 și până la ora actuală, nici un club de rugby din România nu a reușit performanțele echipei C.S.M.Știința Baia Mare. Tot ca o recunoaștere a întregii activități din domeniul sportiv dar și cel administrativ, pe data de 17 decembrie 2009, în plenul Consiliului Local Baia Mare, lui Călin Matei i-a fost decernată diploma de Cetățean de Onoare” al Municipiului Baia Mare (fiind a 13 personalitate recompensată cu acest titlu). De mai bine de un deceniu obiectivele trasate și asumate de acest desăvârșit strateg rămân obținerea titlului de campioană națională, Cupa României în speță Cupa Regelui.

Alin Boțioc