EPISODUL 6 De la momentul renașterii la cel al hegemoniei

1977

Pentru a putea îngemâna întreaga istorie a clubului C.S.M.Știința Baia Mare, și ceea ce a însemnat în timp acest inegalabil fenomen pentru iubitorii sportului cu balonul oval din acest colț de țară, e nevoie de foarte mult timp, spațiu publicistic și implicit tone de cerneală. Totul a început acum 40 de ani, din dorința unor inimoși oameni de sport din Maramureș în primul rand de a da viață, cât mai multor ramuri sportive dar și din dorința contopită cu frustrarea de a nu mai vedea rugby doar la Tv, într-o perioadă în care reprezentativa României se bătea de la egal la egal cu echipe precum Anglia, Scoția, Irlanda sau Țara Galilor.

1977 anul de naștere al Racemin Baia Mare (Rugby Asociație Centrala Minelor), coincide cu primul titlu european Cupa FIRA cucerit de tricolori după un 15-12 cu Franța și 69-0 cu Italia, cu prima ediție a Campionatului Mondial de Handbal junioare cu o medalie de bronz pentru fetele noastre, cu prima ediție a Jocurilor Sportive Europene ale Nevăzătorilor găzduite de oral polonez Poznan, cu prima ediție a compeției sportive naționale Daciada, dar și cu prima Cupă a României adjudecată de cea cae avea să devină în timp „Craiova maxima”

Primul meci oficial disputat de băimăreni (în divizia B) s-a jucat pe data de 18 septembrie 1977 pe stadionul Dealul Florilor, Racemin Baia Mare – Constructorul Arad 10-0 (0-0 ), cu o formulă de echipă: Csoma, Fl.Popovici, Fl.Curea – Melniciuc, Căprăroiu – E.Ștefan, Ștefiuc, Fl.Atanasiu – Cantea, D.Ciobanu – Preoteasa, Trnyacsev (Passcale, Vlădescu), Varga, Grigor – Fl.Frâncu. Unsprezece luni mai târziu pe data de 28 august 1978 Racemin avea să joace primul meci din divizia A de pe teren propriu contra celor de la Steaua București (formație care poposea pentru prima oară în nordul țării din postura de campioană a României). Racemin: Gligor (M Cibanu) – C.Ciobanu, Trnyacsev -Varga, C.Vasile – Cantea, V.Ion – Demian, Atanasiu, Ștefan – Ștefiuc, Melniciuc (Căprăroiu) – Curea, Popovici, Ungureanu

Părintele rugby-ului în Baia Mare s-a numit Dumitru Antonescu, iar ulterior, în cele patru decenii de existență la cârma echipei s-au succedat doar alți șase tehnicieni precum, Florin Popovici, Rada Trnyancsev, George Sava, Ovidiu Șugar respectiv Eugen Apjok și Vasile Lucaci (tandem ce a rezistat din 2003 și până în această vară).

Demn de invidiat este și parcursul zimbrilor băimăreni pe prima scenă. Cu excepția a două ediții, cea din 1977-1978 în speță, 2003-2004, când zimbrii au jucat la matineu în divizia B, în ceilalți 38 de ani, C.S.M.Știința Baia Mare a activat doar pe prima scenă românească. Dacă acum 14 ani pe data de 11 septembrie, clubul băimărean avea să fie dezafiliat de către Federația Română de Rugby (pentru motive asupra căruia nu are rost să mai zăbovim), totul spulberându-se precum cele două turnuri gemene de 110 etaje din World Trade Center din New York (spulberate atenție tot pe data de 11 septembrie însă în 2011), unii dintre oamenii de suflet ai rugby-ului din nordul țării, în frunte cu Călin Matei (fost component al echipei, actualmente președinte), Cornel Săvoiu, Andrei Sorin și Gheorghe Pașca au continuat să creadă în acest ideal, pornind totul de la zero în primă fază cu jucători unii trecuți de prima tinerețe, Dan Zupcsek, Marinescu Cocârcă, Constantin Ștefiuc, Ioan Cârstea, Silviu Duma sau Andrei Vălenaș, devotamentul veteranilor, fiind punctul terminus de la care s-a pornit spre o nouă reconstrucție. O reconstrucție la care au pus umărul și tehnicieniI, secundul Vasile Lucaci respectiv Egen Apjok (actualmente la C.S.M.București) ambii aflați în acea perioadă încă în activitate, din lot mai făcând parte și juniori de la C.S.S.2 precum Raul Grumaz, Ermin Buie sau Mihai Trif.

În primul an de la revenirea pe prima scenă în 2005, Baia Mare a încheiat pe podium obținând medalia de bronz, performanța fiind repetată doi ani mai târziu în 2007. Nici în 2006 sau 2008 băimărenii nu au fost prea departe de podium încheind campionatul pe poziția a patra, plus cele două finale de Cupa României jucate în 2006 și 2007. Iată și lotul zimbrilor care au contribuit la revenirea pe prima scenă, ediția 2004-2005: Marinescu Cocârcă, Vasile Lucaci, Raul Grumaz (stâlpi), Dan Zupcsek, Costel Ciobanu (trăgători), Constantin Ștefiuc, Mihai Trif (linia a II-a), Ioan Cârstea, Silviu Duma (linia a III-a), Răzvan Popovici (mijlocaș la deschidere), Eugen Apjok (mijlocaș la grămadă), Cristian Lazăr, Claudiu Gavriloaia, (centri), Ioan Pop, Ioan Deac, Ermin Buie, Andrei Vălenaș (aripi), Mihai Ungur (fundaș). Antrenor: Eugen Apjok

Startul spre marea performanță s-a dat undeva la finalul lunii iulie a anului 2007, când în cadrul unei ședințe de analiză a clubului, s-au pus bazele unei noi concepții de abordare a marii performanțe. Astfel tehnicienii Eugen Apjok și Vasile Lucaci au dat crezare tinerei generații, infuzată cu unele transferuri de marcă. Primii aduși au fost Bogdan Botezatu (venit din Italia), Ionuț Simion și Georgel Cătună (ambii de la Gura Humorului) și ulterior Vasile Bârlea (revenit din Anglia).

Pe cel de-al doilea front, și anume la vârful piramidei administrative au fost cooptați, în primă fază oameni cu caracter de “24 de karate” precum Alexandru Pârjol și Radu Vasile Roșca ca (vicepreședinți) Gasparik Geza (la acea oră membru, acum vicepreședinte al clubului), Vasile Anițaș, Radu Ștef, Cristian Talpoș și ulterior Costică Ciobotariu. Ulterior la nivel de conducere familia zimbrilor s-a mărit treptat, ajungând să aibă o organigramă suplă dar puternică precum pachetul de înaintare al băieților noștri.

Cu acești pași uneori părând a fi extrem de mici dar cu o cadență extrem de mare, s-a trecut la asaltul final, asalt ce avea începând cu anul 2009 să dea naștere la ceea ce noi numim și astăzi “hegemonia rugby-ului maramureșean”.

Alin Boțioc