Helarius Kisting părăsește campioana României

HELARIUS-KISTING-237x350

În urmă cu aproape trei ani (pe 27 martie 2019) în lotul campioanei en-titre a României, C.S.M.Știința Baia Mare ajungea Helarius Axas Kisting (primul jucător namibian din istoria sportului cu balonul oval). În urma discuțiilor purtate pe marginea prelungii raporturilor contractuale, mijlocașul de sorginte namibiană nu a dorit să continue activitatea în nordul țării.

Născut pe data de 13 ianuarie 1994 în capitala țării Windboek (oraș cu peste 2.300.000 de locuitori), uvertura de (1,71 m – 81 kg) a început rugby-ul la Danie Jaubert Combined School club pentru care a jucat în perioada (2001-2010). Între 2011 și 2012 a evoluat sub culorile Mariental High School, urmând ca după un an(2013)să treacă la Windboek High Technical School. În anul 2014 a fost promovat în echipa națională de rugby 7 a Namibiei într-un test cu Kenya jucat la Nairobi. În anul 2015 Helarius Kisting joacă pentru Clubul de Rugby al Universității din Namibia, participând și la un important turneu de rugby 7 al Namibiei. 2016 este anul în care noua uvertură a zimbrilor participă cu echipa de rugby 7 a Universității din Namibia în Țara Galilor, națiune calificată în circuitul H.S.B.C. găzduit de Hong Kong. Un an mai târziu (2017) este prezent la cel de-al treilea turneu H.S.B.C. din Hong Kong jucând împotriva unor națiuni precum Chile, Spania sau Sri Lanka. În ediția 2017-2018 cu echipa națională a Namibiei denumită și Welwitschias sau Biltongboere a fost prezent în Supersport Challenge evoluândîmpotriva formațiilor Pumas în spețăLions. Urmează alte meciuri test cu Tunisia, Senegal și Uganda, urmate în luna noiembrie a anului 2017 de cel de-al patrulea test al Namibiei contra Uruguay-ului. Anul 2018 îi aduce lui Helarius Kisting alte convocări la prima reprezentativă a Namibiei dar și un contract cu clubul britanic R.F.C.Luctonians (club înființat în anul 1948). În lunile octombrie – noiembrie 2018, mijlocașul la deschidere din lotul C.S.M.Știința Baia Mare bifează a cincea și a șasea convocare la prima reprezentativă a țării sale în jocurile contra celor din Rusia respectiv Spania.

Pentru întreaga sa activitate sub culorile clubului băimărean atât conducerea administrativă, cea tehnică cât și colegii de echipă îi mulțumesc, dorindu-i în continuare multă sănătate și succes pe mai departe.

Alin Boțioc