Interviu cu jucătorul de origine sud-africană Johannes Van Heerden

JOHANNES

Pe data de 12 septembrie tocmai ai împlinit frumoasa vârstă de 29 de ani. La exact 29 de ani și 11 zile ai posibilitatea să joci primul tău meci la o Cupă Mondială la Londra, după un debut la naționala României tot pe tărâm britanic în cele două amicale de lux cu Yorkshire Carnegie și Edinburgh.

Sunt foarte nerăbdător și abia aștept să fiu părtaș la toate victoriile pe care le vom înregistra la Cupa Mondială.

Cum ai fost primit în familia Stejarilor.

Colegii m-au primit excelent, sunt extrem de prietenoși, săritori și mereu vin în ajutorul tău.

Tu ești de origine sud-africană. Ești născut în țară care până la această dată din șapte ediții disputate a reușit să își adjudece Cupa Mondială de două ori, edițiile 1995 și 2007. Ce șanse sunt să prinzi un loc în naționala Africii de Sud.

Este foarte greu dacă nu intri în acest circuit de la o vârstă foarte fragedă. Eu din nefericire nu am avut niciodată această oportunitate.

Este pentru prima oară când în naționala României, prezentă la un asemenea eveniment pornește la drum cu patru jucători deveniți eligibili, un georgian, un neo-zeelandez, un tongalez și bineînțeles tu. Crezi că voi patru veți putea da un plus de valoare tricolorilor.

Cred că fiecare dintre noi poate aduce ceva nou echipei, ceva ce până acum nu s-a regăsit în rugby-ul din România. Cât de important e să ai alături de tine la lot alți trei coechipieri de la echipa ta de club C.S.M.Știința Baia Mare.

Sunt foarte onorat să joc pentru naționala României, iar faptul că am alături pe câțiva dintre colegii de la club nu poate decât să mă bucure și să mă onoreze.

Ce așteptări ai de la această a opta ediție a Cupei Mondiale.

Mi-aș dori să câștigăm cel puțin trei meciuri, și să avem parte de o experiență frumoasă.

Pe cine vezi tu în semifinalele Cupei Mondiale, și care crezi că va fi favorita care își va putea adjudeca trofeul.

Cred că în semifinale vor ajunge Noua Zeelandă, Irlanda, Anglia și Africa de Sud, iar Irlanda va câștiga această ediție a Cupei Mondiale.

Ce îți propui pe viitor de la echipa ta de club.

Sper să o ținem tot așa, să mai câștigăm câteva titluri. Iar eu îmi doresc doar să joc bine și să îmi fac treaba așa cum trebuie.

Te vei stabili în România la finalul carierei sportive.

Aș vrea să joc, dacă se va putea, până la vârsta de 35 de ani, iar apoi să mă apuc de antrenorat și bineînțeles să îmi pornesc o afacere pe cont propriu.

 

Alin Boțioc