Interviu Michael Wiringi – mijlocaș la deschidere C.S.M.Știința Baia Mare

WIRINGI

De la venirea ta în România ești un nume important pentru sportul cu balonul oval autohton. Ce crezi că te-a recomandat să faci pasul spre estul Europei, în contextul în care tu ești născut în Hawera, Noua Zeelaandă.

Oportunitatea de a juca rugby la nivel profesionist a fost cea care m-a adus aici. În Noua Zeelandă există doar cinci echipe profesioniste și 14 semiprofesioniste. Cu atât de mulți jucători buni este foarte greu să joci rugby la un nivel înalt și să îți faci o meserie din asta. Atunci când am văzut că cei din Baia Mare căută jucători mi-am spus “De ce nu, ar trebui să fie interesant”. Și așa a și fost.

În luna august ai împlinit 30 de ani, o vârstă care ți-a adus pe de o parte cetățenia română dar mai ales eligibilitatea de care aveai nevoie pentru a fi selecționat în lotul reprezentativei României. Cât ai așteptat aceste momente și cum ai primit aceste două vești.

Niciodată nu am crezut că voi juca rugby la nivel international. Lynn Howells ne-a spus mereu, că fiecare jucător va avea șansa să se lupte pentru un loc în lotul de Cupă Mondială. Am știut așadar că oportunitatea mea va apare, așadar tot ce a trebuit să fac a fost să mă antrenez din greu, să joc bine și să încerc să ajung în lotul pentru această competiție.

Ținând cont că în ultimele luni ai stat mai mult prin cantonamente, este greu mai ales la 30 de ani să menții tempoul impus marii performanțe.

Cantonamentele noastre au fost foarte dure, atât mental, cât și fizic. Cu toții am știut că avem nevoie de toate aceste condiții pentru a putea concura cu cele mai importante națiuni din lumea rugby-ului. Cred că din punct de vedere fizic suntem pregătiți, dar absolut orice se poate întâmpla în ziua meciului.

Alături de ceilalți trei jucători de origine, sud-africană, tonganeză sau cea georgiană crezi că veți putea da un suflu nou reprezentativei României cel puțin pentru această Cupă Mondială.

Consider că fiecare jucător aduce un plus acestei echipe, dar într-adevăr noi suntem puțin diferiți. Fiecare venim cu ceva nou la echipă, în teren și în afara acestuia și sper că toate aceste aspecte ne vor face să fim mult mai buni și mult mai competitivi.

Cum te simți la lotul national știind că ai alături de tine alți trei colegi de la echipa de club

Întodeauna este bine să ai pe lângă tine oameni cunoscuți, dar pentru mine sunt mai mult de patru, pentru că am jucat de asemenea și cu Mihai Macovei, Valentin Ursache, Andrei Rădoi sau Csaba Gal. Și deși acum joacă la alte cluburi, ei întodeauna vor rămâne “zimbri”.

Cum vezi tu evoluția Stejarilor pe tărâm britanic.

Avem o șansă importantă, pentru că venim din postura de outsider. Dacă intrăm în teren cu încredere în forțele noastre, orice se poate întâmpla…

Pe cine vezi tu în semifinalele Cupei Mondiale și care crezi că va fi câștigătoarea acestei ediții.

Aș vrea și mi-ar plăcea să spun România, dar dacă nu vom ajunge în finale, cred că primele patru echipe vor fi Anglia, Irlanda, Australia și Noua Zeelandă.

Te mândrești cu faptul că provii dintr-o țară care și-a adjudecat de două ori acest trofeu în prima și în ultima ediție (1987 și 2011) fiind o data și finalistă ediția (1995)

Sunt foarte mândru de faptul că m-am născut în Noua Zeelandă. All Blacks va fi mereu cea mai bună echipă din lume, deși a reușit doar de două ori să câștige Cupa Mondială. Timp de 24 de ani nu am fost campioni și sper că acum rugbyștii neo-zeelandezi vor putea să o păstreze pentru mai mulți ani.

Ce planuri de viitor ai cu actuala echipă de club C.S.M.Știința Baia Mare

Imediat ce se va încheia Cupa Mondială vom reveni în țară pentru ultimele partide din SuperLigă. Îmi doresc să jucăm finala și să cucerim titlul în acest an. Am lipsit anul trecut din cauza unei accidentări și am o “foame” imensă de trofee.

Care va fi drumul tău în viață la încheierea carierei sportive. Și la ce vârstă se va produce ea.

Cred că, în ceea ce privește rugby-ul, cariera mea se va încheia curând, deoarece sunt destul de în vârstă, iar corpul începe să dea semne de oboseală. Cred că atunci când voi spune stop va veni timpul pentru căsătorie, copii și serviciu, cel mai probabil înapoi în Noua Zeelandă sau Australia.

 

Alin Boțioc