Interviu pe repede înainte: Călin Matei – președintele C.S.M.Știința Baia Mare

CM

Un an 2015 cu implicarea directă a campioanei României, C.S.M.Știința Baia Mare pe patru fronturi

Călin Matei Așa cum am mai spus, anul 2015 este un an foarte greu pentru noi. Suntem angrenați pe patru fronturi, în SuperLigă, Cupa României, Cupa Regelui și poate cea mai importantă pentru noi dar și pentru România, Challenge Cup care începe cu meciurile de baraj, luna viitoare cu primul meci acasă. Ne-am luat din punct de vedere managerial toate măsurile care se impun, pentru a ne întări lotul. Eu spun că avem un lot și numeros dar și performant, cu care suntem obigați să ne respectăm blazonul. O echipă care în ultimii șase ani joacă 12 finale, și ia patru titluri naționale nu poate tinde decât spre locul întâi indiferent de ce competiție vorbim. Vom vedea cum ne vom doza efortul, pentru că ceea ce îmi doresc cel mai mult este să nu avem jucători accidentați tocmai pentru a putea face față tutror competițiilor în care suntem angajați.

Pe lângă aceste patru obiective, indirect sunteți implicat pe alte două fronturi, Cupa Mondială din Anglia o competiție ce va demara în toamna acestui an, plus Campionatul European din Franța de La Toulouse ce va debuta astăzi o dată cu prima etapă din SuperLigă.

C.M. Cupa Mondială este competiția supremă pentru orice națiune. La acest capitol România este o țară fruntașă, fiind singura ramură dintre sporturile cu mingea din întreaga țară care nu a absentat de la nici o ediție de Cupă Mondială, fiind prezentă începând din 1987 și până acum de șapte ori. Bineînțeles că acest lucru ne onorează. Eu sper că la această a opta ediție de Cupă Mondială să câștigăm două meciuri. O spun direct și fără menajamente, trebuie să fim foarte atenți deoarece ultimele evoluții ale Stejarilor au lăsat mult de dorit. Atât înfrângerea cu Rusia, rezultatul prost cu Germania dau și eșecul de acasă cu Georgia. Trebuie să se ia urgent măsuri ca până la meciurile din luna iunie de la IRB Nations Cup, să remediem situația altfel vom avea de suferit în toamnă la Cupa Mondială. În ceea ce privește componența Stejăreilor la Europene, este echipa cu care eu am fost în Scoția la acel turneu de pregătire. Îmi pun mari speranțe în ei. Îmi doresc din tot sufletul să facă o figură frumoasă la Toulouse, deoarece ei sunt viitorul naționalei României. În câțiva ani o parte dintre ei vor face pasul spre marea performanță.

Pe ultima turnantă, în SuperLiga de Rugby s-a produs un cutremur datorat retragerii finalistei din ediția trecută de campionat, R.C.J.Farul Constanța

C.M. Nu este o bucurie că o parte dintre cluburi au achiziționat jucători de la Farul Constanța. Este o mare tristețe că un club de mare tradiție din rugby-ul românesc s-a desființat. Am urmărit atent tot ceea ce s-a întâmplat la Farul. Unul dintre motivele invocate de cei de la Constanța este unul de-a dreptul pueril, și anume lipsa normelor de aplicare a unei Ordonanțe de Guvern. Din păcate pentru rugby-ul românesc acolo a fost vorba de o gestiune proastă a echipei Farul. După oficializarea acestei decizii luate de cei de la malul mării, era normal ca jucătorii de valoare de la Constanța să își găsească alte angajamente.

Până la acest cutremur declanșat de măsura extremă luată de cei de la malul mării, doar C.S.M.Știința Baia Mare, R.C.M.Timișoara și Farul aveau declarate ca obiectiv câștigarea SuperLigii de Rugby. Credeți că s-a schimbat optica de abordare a celor șase competitoare aflate la startul acestei stagiuni.

C.M. Cum cum vedeți de la an la an nivelul de joc în SuperLigă crește. Toate echipele care sunt în SuperLigă chiar dacă declară sau nu, își doresc titlul sau în cel mai rău caz podiumul, una din cele trei medalii. Și Steaua își dorește, și C.S.M.-ul și Baia Mare și Timișoara, toate își doresc. Vom vedea cine îl va și câștiga. Noi vom face tot posibilul să menținem titlul național la Baia Mare. Pentru că doar locul întâi rămâne scris cu litere de aur în cartea de istorie a rugby-ului românesc.

După ce în 2012 s-a reușit găzduirea în premieră a unei finale de Cupa României, de această dată pentru că vorbim de C.S.M.Știința Baia Mare ca fiind singura formație care a jucat în toate cele patru finale de SuperLigă, iată că se reușește o altă premieră, disputarea în provincie la Baia Mare a celor două finale de SuperLigă.

C.M. Este o hotărâre a Biroului Federal. După cum se știe noi vrem ca până la finalul anului să inaugurăm o nouă bază sportivă. Dorim ca până la finalul lunii august sau septembrie să avem o bază sportivă cochetă dar și modernă. Deci este cât se poate de normal ca inaugurarea acestei baze sportive să se producă cu ocazia unui eveniment major. La ședința susținută la Cluj, Membrii Biroului Federal au ajuns la concluzia că finalele celor trei competiții să se joace în diferite locații, tocmai pentru a promova fenomenul rugbystic în toate zonele geografice ale țării. Astfel s-a decis ca ambele finalel din Superligă să se dispute la Baia Mare, finala Cupei României în Moldova la Iași iar finala Cupei Regelui (o competiție nouă aflată sub înaltul patronaj al Casei Regale a României) va fi găzduită la București. În rugby-ul modern nu mai contează unde se joacă meciul. Astăzi nu mai poți spune că ești favorit dacă joci acasă sau în deplasare. Când am jucat cele patru sau cinci finale în București cu Steaua nu a fost nici o problemă. Cei din Ghencea veneau cu biletul de tramvai la meci în timp ce cheltuielile noastre financiare erau incomensurabil mai mari. Însă și așa, și o spun cu mare mândrie, indiferent unde am jucat am avut și avem cel mai frumos și numeros public din România. Și ca să revin la baza noastră sportivă, o dată cu încheierea lucrărilor de modernizare, pe Arena Lascăr Ghineț se vor putea juca și meciuri internaționale. Îndeplinind toate criteriile de eligibilitate, pornind de la infrastructură și logistică vom putea să așezăm Baia Mare pe harta opțiunilor competiționale la nivel internațional a Federației Române de Rugby.

Oficial din acest sezon competițional vă propuneți ca la meciurile de pe propriul teren, să aveți amplasat un stand cu articolele promoționale ale zimbrilor băimăreni.

C.M. După ani de solicitări venite atât din partea suporterilor dar și a mass-media noi am reușim să inaugurăm un magazim virtual cu articole sportive promoționale. Am accesat această idee tocmai datorită faptului că avem o serie de susținători aflați în mai toate colțurile țării și chiar pe întreg mapamondul, iar acest tip de promovare este unul în consonanță cu cerințele actuale. Pentru suporterii noștri de acasă venim cu această variantă a amplasării unui stand cu produse promoționale de calitate cu un design deosebit. Îi invit pe toți cei ce ne apreciază să viziteze și să achiziționeze produse cu însemnele zimbrilor băimăreni

Alin Boțioc