Interviu Vasile Lucaci – fost component al naționalei României la Cupa Mondială din Africa de Sud 1995

VASILE LUCACI

Acum două decenii ai făcut parte din lotul României, prezentă la cea de-a treia ediție a Cupei Mondiale din Africa de Sud. Făcând o punte de legătură cu prezentul, putem vorbi de faptul că Eugen Apjok colegul tău de pe banca tehnică a echipei îți egalează performanța. Tu fiind ca jucător o dată la Cupa Mondială iar el este prezent acum din postura de antrenor secund responsabil cu linia de treisferturi.

Nu cred că este o concurență între noi sub nici o formă. Eu mă bucur foarte mult și sunt mândru că el a reușit să fie antrenorul echipei naționale, responsabil cu linia de treisferturi. Iar prezența la o Cupă Mondială este o mare bucurie și motiv de mândrie pentru orice sportiv. Iar pentru noi rugbyștii este țelul suprem să ajungem să jucăm sau să participăm la un astfel de evniment.

 

Este important că în actualul lot al Stejarilor există și un număr de patru componenți ai campioanei României ?

Sigur că da. Întodeauna echipa din Baia Mare a fost un generator de jucători selecționabili pentru echipa națională. Dacă ne uităm în spate, sunt foarte puțini anii în care Baia Mare nu a dat jucători la prima reprezentativă.

 

Ce sentimente te încearcă când vezi că din întreg lotul de 31 de jucători selecționați pentru Cupa Mondială, 10 sunt foști elevi de-ai tăi.

Pentru mine este o foarte mare mândrie. Ca și orice antrenor și profesor în momentul în care vezi că foști elevi de-ai tăi se duc și joacă la un nivel mult mai înalt nu poate decât să mă bucure, mândrindu-mă cu astfel de oameni.

 

O misiune grea pentru tricolori în grupa D, alături de forțe precum Anglia sau Irlanda. Este realizabil acest obiectiv măreț declarat, acela de a obține două victorii pentru prima dată în istoria celor șapte prezențe la o Cupă Mondială.

Este foare important să își propui țeluri înalte, pentru că dacă nu îți propui astfel de obiective cu siguranță că nici nu le vei reuși vreodată. Sigur că există o oarecare diferență de valoare dintre noi și echipele din această grupă, însă concret eu cred că avem capacitatea de a câștiga două meciuri. Conjunctura depinde foarte mult de forma pe care o prindem noi, de cea a adversarilor, iar echipa care își va dori victoria cel mai mult victoria cred că și-o va apropia.

 

Este o premieră faptul că la această ediție de Cupă Mondială, tricolorii au în lot patru jucători de altă naționalitate, care însă au devenit eligibili pentru a evolua în naționala României. Unul dintre ei, uvertura Michael Wiringi este considerat de specialiști ca fiind un pion de bază în angrenajul tricolorilor. Cum vezi acest conglomerat de culturi rugbystice.

Michael Wiringi vine dintr-un rugby de cea mai înaltă clasă, și aici mă refer la Noua Zeelandă, care are o experiență bogată în spate. Din nefericire, generațiile de juniori nu au produs suficienți jucători de valoare care să completeze anumite posturi la echipa națională de seniori. Și aici mă refer la mijlocaș la deschidere sau mijlocaș la grămadă unde am fost deficitari, fiind nevoie să se apeleze la naturalizarea acestor jucători. tocmai pentru a avea o națională cât mai competitivă. Nu este neapărat un lucru rău, pentru că este bine să avem aceste infuzii provenind din cu totul alte culturi rugbystice, toate aceste școli de rugby putând fi benefice pentru sportul cu balonul oval din țara noastră.

 

Care crezi că vor fi echipele care vor ajunge în semifinale și care va fi în viziunea ta câștigătoarea acestei ediții de Cupă Mondială.

Eu acum o să vorbesc mai mult cu sufletul, și voi lăsa la o parte calculele hârtiei. Am să spun echipele preferate pe care le-aș dori în semifinale. Irlanda din emisfera nordică, Franța, Australia și Africa de Sud. Iar câștigătoare să fie Irlanda care este echipa mea de suflet.

 

Revenind la rugby-ul autohton, rămâne Cupa României și SuperLiga de Rugby două dintre prioritățile echipei pe care o conduci alături de Eugen Apjok.

Având în vedere rezultatele din ultimii șase ani de zile, ne este chiar imposibil să coborâm ștacheta. La începutul fiecărui an cred că nu mai este cazul să ne spună nimeni ce avem de făcut. Știm și ne dorim să câștigăm absolut toate competițiile la care participăm. Este normal să ne propunem acest lucru. Rămâne să ne pregătim în continuare pentru atingerea acestor obiective. Vom vedea dacă vom reuși să ne atingem acest target propus, SuperLiga de Rugby și Cupa României.

 

Alin Boțioc