Interviuri pe repede înainte: Bidzina Shamkharadze

S-a născut în aceeaşi zi cu celebrul handbalist român Gheorghe Gruia şi cu solistul britanic ”Sting”, vine dintr-o ţară în care rugby-ul este considerat sport naţional, a mai jucat la rivalii din Constanţa şi Timişoara şi recunoaşte că echipa zimbrilor formează o adevarată familie.

Este tatăl unei minunate fetiţe şi vine din capitala Tbilisi a micuţului stat Georgia, este demiul echipei, colegii şi apropiaţii îl alintă Bibi, cu siguranţă este un jucător model datorită modului în care se antrenează, desigur este vorba despre Bidzina Shamkharadze.

La ce vârstă ai început să practici rugby-ul?
Am început să practic rugby-ul de la vârsta de 12 ani , adică am 18 ani de rugby în spate (zâmbeşte).

Ai mai practicat vreun alt sport înainte de a alege rugby-ul? De ce te-a atras sportul cu balonul oval?
Am intrat în lumea sportului de la vârsta de 6 ani, am început cu karate după care am jucat şi fotbal , dar rugby-ul m-a atras pentru că este un sport bărbătesc, de contact.

Cum este privit rugby-ul în Georgia faţă de ţara noastră, care sunt diferenţele?
Nu prea există diferenţe foarte mari dar nivelul campionatului românesc a crescut foarte mult odată cu venirea străinilor iar echipele din campionatul georgian au în componenţă doar jucători autohtoni.

Ai avut vreun idol în rugby? Cum ai ajuns totuşi să practici acest sport?
Nu am avut niciodată vreun idol, mi-a plăcut sportul în sine. Primul meu antrenor a fost profesorul de educaţie fizică care a insistat foarte mult să mă duc la un antrenament de rugby, am mers din curiozitate şi după primul contact cu balonul oval am decis că este sportul care mi se potriveşte cel mai bine.

De-a lungul carierei tale ai evoluat atât la Constanţa cât şi la Timişoara iar acum joci la Baia Mare. Unde te-ai simţit cel mai bine şi de unde ai plecat cu cele mai frumoase amintiri?
Până în momentul de faţă cele mai frumoase amintiri le-am trăit la Constanţa unde m-am simţit bine, iar din punct de vedere rugbistic la Timişoara am trăit cele mai mari satisfacţii pentru că am câştigat campionatul, dar acolo nu am avut amintiri foarte plăcute , nu eram un colectiv unit. La Baia Mare m-am integrat foarte repede şi spun cu mâna pe inimă că aici mă simt cel mai bine, colectivul, oamenii, oraşul, cu toţii sunt minunaţi, formăm o adevărată familie şi pentru mine asta contează cel mai mult.

Care este cel mai frumos moment al carierei tale?
Am evoluat pentru naţionala Georgiei la 4 cupe mondiale , două la rugby în 7 şi alte două la rugby în 15. De departe cel mai frumos moment a fost în anul 2007 la Cupa Mondială din Franţa , când am jucat 72 de minute contra Irlandei şi am fost la un pas să câştigăm dar am pierdut cu 14-10.

Care sunt hobby-urile tale, ce faci în timpul tău liber?
Îmi place să joc fotbal cu prietenii, să merg la vânătoare şi la pescuit.

În opinia ta cine este cel mai bun rugbist din lume? Cine te-a impresionat?
Chiar dacă s-a retras anul trecut, în opinia mea este Jonny Wilkinson. Nişte prieteni care au jucat alături de el la RC Toulonnais mi-au povestit că este un jucător de mare caracter cu mult bun simţ şi un profesionist desăvârşit iar după fiecare antrenament rămânea câte 2-3 ore pentru a exersa şi pe mine asta m-a impresionat la Jonny, că a fost un jucător foarte serios.

Ce alt sport ai fi practicat dacă nu reuşeai cu rugby-ul? Ce meserie ţi-ai alege după ce îţi închei cariera de jucător profesionist?
Ador tenisul, sunt ferm convins că aş fi făcut tenis. Cred că aş fi un foarte bun businessman după ce voi pune ghetele în cui.

Având în vedere că urmează finala campionatului cu Constanţa, ce mesaj le transmiţi fanilor?
Le mulţumesc fanilor pentru sprijinul necondiţionat pe care ni l-au acordat la meciurile de acasă, au fost minunaţi şi îi aşteptăm în număr cât mai mare şi la finală. Vreau să îi asigur că vom da totul pentru a câştiga, vrem să facem acest lucru pentru noi, pentru oraş şi pentru familiile noastre.