Interviuri pe repede înainte: Stephen Hihetah

Pe când avea doar 12 ani, şi-a dorit să înveţe fotbal, dar în ziua în care era programată selecţia pentru echipa, şi-a uitat acasă echipamentul de joc. Anul trecut a debutat în echipa naţională de rugby a României, devenind astfel primul jucător de culoare din lotul “stejarilor”.

În toamna anului 2013 a semnat un contract cu vicecampioana CSM Ştiinţa Baia Mare şi a devenit “zimbru” cu acte în regula. E Stephen Hihetah şi e prezent în “Interviurile pe repede inainte”

Stephen, ce te-a convins să alegi Baia Mare?
În primul rând am ajuns în România datorită faptului că am fost selecţionat în naţionala României de rugby. Aşa l-am întâlnit pe domnul antrenor Eugen Apjok şi mi-am dorit să am posibilitatea să lucrez cu el în continuare, aşa că m-am decis să aleg CSM Ştiinţa Baia Mare. În acel moment nu ştiam nimic despre Superliga de rugby sau despre cluburile româneşti.

Cum ai fost primit aici şi cum te-ai acomodat cu echipa, cu oraşul?
Oraşul este foarte frumos, iar oamenii sunt foarte drăguţi, însă evident nu trebuie să îi uităm pe fanii echipei care sunt cu adevarat extraordinari. Toţi jucătorii au avut dificultăţi de acomodare unii cu alţii, români şi străini deopotrivă, dar împreună, în final am trecut peste aceste dificultăţi, schimbările s-au succedat rapid şi toţi ne întelegem foarte bine acum. Suntem o mare familie fericită!

Tinerii din ziua de azi aleg să practice sporturi precum fotbalul, tenisul, înotul… Cum îi poţi convinge tu să aleagă rugbyul şi ce te-a făcut pe tine să alegi rugby-ul?
În rugby mai totul ţine de corporalitatea jocului, dar în aceeaşi măsura e vorba de spiritul de echipă, de familie, cunoşti oameni noi, jucători din toate colţurile lumii, poţi călători în lume jucând rugby, însă rugbyul ţine şi de puterea ta psihică, te întăreste mental. Eu cred că dacă joci rugby poţi deveni oricine şi poţi face orice.

Ce abilităţi crezi tu că trebuie să aibă cineva ca să realizeze performanţe în rugby?
Nu trebuie să ai o condiţie fizică foarte bună sau ieşită din comun, asta se poate obţine în timp, însă trebuie să fii pregătit mental, să ai o mentalitate de învingător, să fii puternic psihic şi vei reuşi multe în cariera ta.

Ai jucat rugby în Marea Britanie, acum joci în Romania. Sunt diferenţe mari în jocul de rugby de aici şi de acolo?
Foarte mari diferenţe, să începem cu faptul că în Superligă sunt doar 7-8 echipe, când în Premiership sau National 1 Championship sunt în jur de 16 echipe. Un nivel mai intens, meciuri mai multe, însă eu cred că Superliga are un nivel bun de performanţă. Sunt aici jucători foarte buni în toate echipele din Superligă.

Ai avut o accidentare destul de urâtă, cum te-ai recuperat? În acel moment ai avut un plan de rezervă?
Da, am avut o accidentare destul de urâtă la spate, dar norocul meu a fost că nu am avut nevoie de intervenţie chirurgicală. Eu am mai lucrat în Londra în domeniul bancar, însă sincer cred că în rugby mă descurc mult mai bine şi îmi place cu adevărat ceea ce fac. Îmi doresc ca la final de carieră de jucător profesionist să rămân în lumea rugbyului ca antrenor sau impresar.

Te-ai gândit să te stabileşti definitiv în Baia Mare?
O întrebare foarte grea…  Iubesc acest oraş, e foarte frumos, însă orice jucător vrea să profite de orice oportunitate îi poate apărea îin carieră. Ca jucător profesionist nu poţi spune că vei sta într-un singur loc, oricine tinde la mai mult, aşa că dacă apare o posibilitate să evoluez la un nivel mai înalt, aş lua această decizie de a merge mai departe, ca orice alt jucător.