Ionuț Botezatu și Constantin Pristăviță convocați pentru dubla cu Portugalia și Spania

oristavita_botezatu

Reprezentativa de rugby a României s-a reunit pentru a susține prima partidă contra Portugaliei din cadrul Rugby Europe Championship (fosta Cupă Europeană a Națiunilor). Pentru confruntarea din Portugalia, de pe data de 7 februarie, alături de Eugen Apjok, din lotul Stejarilor (format din 29 de sportivi) fac parte și doi dintre componenții campioanei României, C.S.M.Știința Baia Mare, Ionuț Botezatu respectiv Constantin Pristăviță.

Născut pe data de 12.decembrie 1987 la Panciu, Ionuț Botezatu, aripa de 1,80 m bifează cea de-a 20 selecție la națională pentru care a și marcat un eseu, fiind tot mai aproape de lotul cu care tricolorii vor aborda în toamnă meciurile de la Cupa Mondială din Anglia.

Cel de-al doilea zimbru convocat pentru dubla cu lusitanii în speță reprezentativa similară a Spaniei, pilierul de nici 22 de ani Constantin Mardare Pristăviță, se află în fața celei de-a 10 convocări la naționala României, (evoluând de 4 ori ca titular iar de alte 5 ori ca rezervă). Din 2014 încoace, Pristăviță a îmbrăcat de 10 ori tricoul Lupilor București (de 9 ori evoluând ca titular și 1 dată rezervă). Cel mai tânăr jucător al finalei Cupei României ediția 2012, disputată la Baia Mare, la nivel intern Constantin Mardare Pristăviță a evoluat ca titular în ultimele 3 finale ale Cupei României, edițiile (2012, 2013 și 2014) fiind prezent și la ultimele două finale ale SuperLigii de Rugby (ediția 2013 ca titular) în speță (2014 ca rezervă)

Trecând în revistă lotul convocat de cei doi tehnicieni Lynn Howells – Eugen Apjok, dintr-un total de nouă, în patru dintre compartimente se păstrează un echilibru perfect în ceea ce privește numărul jucătorilor ce activează în țară față de cei de dinafară. Doar la nivelul grămezii, în liniile a doua și a treia regăsim mai mulți stranieri decât jucători ce provin din campionatul intern, în timp ce la nivelul mijlocașilor la grămadă, cel al centrilor sau aripilor, numărul jucătorilor din SuperLiga de Rugby este unul net superiori.

Pilieri (3/3): Constantin Pristăviță (C.S.M.Știința Baia Mare), Petru Tamba (R.C.J.Farul Constanța), Alexandru Țăruș (R.C.M.Timișoara), Horațiu Pungea (Lyon), Mihăiță Lazăr (Castres), Ion Paulică (Perpignan)

Taloneri (1/1): Otar Turasshvili (R.C.J.Farul Constanța), Andrei Rădoi (Ealing Trailfinders)

Mijlocași la deschidere (1/1): Dănuț Dumbravă (C.S.A.Steaua București), Dorin Maniole (Orthez)

Fundași (1/1): Sabin Strătilă (R.C.J.Farul Constanța), Cătălin Fercu (Saracens)

Aripi (4/0): Ionuț Botezatu (C.S.M.Știința Baia Mare), Adrian Apostol (R.C.J.Farul Constanța), Florin Ioniță (C.S.A.Steaua București), Ionuț Dumitru (C.S.A.Steaua București)

Mijlocași la grămadă (3/0): Florin Surugiu (C.S.M.Olimpia București), Grigoraș Diaconescu (C.S.A.Steaua București), Valentin Calafeteanu (R.C.M.Timișoara)

Centri (2/0): Csaba Gal (Universitatea Cluj), Robert Dascălu (C.S.A.Steaua București)

Linia 2 (1/2): Valentin Popârlan (R.C.M.Timișoara), Marius Sîrbe (Blagnac), Marius Antonescu (Tarbes)

Linia 3 (2/3): Viorel Lucaci (C.S.A.Steaua București), Stelian Burcea (R.C.M.Timișoara), Mihai Macovei (Massi), Valentin Ursache (Oyonnax), Vlad Nistor (Castres)

Din totalul celor 34 de jucători anunțați de antrenorul Portugaliei, Joao Luis Pinto, doar Maxime Tonieta este coechipier la Oyonnax cu Valentin Ursache, toți ceilalți provenind de la echipe care nu au în lot rugbyști români. La doar o săptămână după meciul de debut contra lusitanilor, Stejarii vor evolua pe Cluj Arena contra Spaniei.

 

Alin Boțioc