Luke Samoa declarat pentru a patra oară omul meciului

SAMOA

La finalul fiecărei partide din primul eșalon rugbystic, conform protocolului stabilit de către diriguitorii Federației Române de Rugby cu sponsorii SuperLigii CEC Bank, observatorul partidei trebuie să se decidă asupra unui jucător, desemnat ca fiind omul meciului. La meciul din etapa a zecea (ultima a sezonului regulat) găzduită de Arena Lascăr Ghineț, observatorul partidei, ieșeanul Clement Nemesniciuc a optat pentru nominalizarea fundașului neo-zeelandez Alec Giovanni Luke Samoa.
Născut pe data de 13 mai 1988, în Otahuhu, Noua Zeelandă, Luke Samoa a fost transferat la campioana României, pe data de 4 martie 2014, fiind adus de la echipa australiană Northern Subu. Venirea sa la C.S.M.Știința Baia Mare a coincis cu înregimentarea a încă șapte jucători precum sud-africanii Kuselor Moyake și Spring Shane, tonganezii Samisoni Taufa, Sione Faka’osilea si Sione Vai’omo’unga, georgianul Bidzina Shamkaradze, în speță Florin Gorun.
Prima titlu de omul meciului i-a revenit la finalul primei etape din stagiunea trecută când pe data de 29 martie 2014, contra lui Dinamo a finalizat toate șapte lovituri de pedeapsă. O săptămână mai târziu pe 5 aprilie în deplasarea de la Timișoara, adjudecată de zimbrii cu scorul de 19-13, Luke Samoa a recidivat reușind (un eseu, patru lovituri de penalitate, și o transformare).
În etapa precedentă în jocul din deplasare cu Universitatea Cluj scor 39-18, fundașul zimbrilor a reușit 16 puncte (1 eseu, 3 transformări plus 2 lovituri de pedeapsă), fiind declarat pentru a treia oară de la venirea sa în România ca fiind „omul meciului”.
Cele patru nominalizări obținute de Luke Samoa sunt fundamentate și de faptul că în stagiunea trecută s-a clasat pe poziția secundă în topul golgeterilor, cu 152 de puncte marcate (3 eseuri, 34 de transformări și 23 de lovituri de pedeapsă), fiind considerat de foarte mulți cunoscători ai fenomenului ca fiind una dintre cele mai reușite transferuri ale rugby-ului românesc
Cât privește trecutul său Luke Samoa, a jucat primul său meci la vârsta de 5 ani, el provenind dintr-o familie în care rugby-ul se află la loc de cinste. Tatăl său Charlie a fost și el jucător de rugby, la fel și fratele său. La australienii de la Northern Suburbs a practicat rugby league varianta cu 13 jucători.

Alin Boțioc