O fărâmă de viață – episodul 5

SIGLA NOUA ZIMBRI

Vom continua periplul nostru prezentându-vă viața zimbrilor derulată în prima decadă a lunii lui gustar (august). Sub semnul acestei călduroase luni, stă pe de o parte tradiția gustului poamelor care se coc în această ultimă lună de vară, plus că denumirea lunii august vine de la primul împărat roman, Cezar August.

2008

-14 august În memoria lui Tiberiu Apostol dispărut prematur dintre noi, jucătorii echipei C.S.M.Universitatea Baia Mare au decis să imprime pe tricourile ce vor fi purtate la competiții (la încălzire), fotografia coechipierului lor alături de mesajul „Vei fi mereu cu noi”. Pentru prima oară aceste tricouri urmau să fie purtate la Turneul de Rugby în 7 de la Iași găzduit în intervalul (16-17 august).

-14 august Jucătorul C.S.M.-ului, Paul Rusu decide să se retragă din activitatea sportivă, datorită unor probleme medicale.

-15 august Florin Gorun își serbează ziua de naștere.

-16 august Mihai Dico își serbează ziua de naștere.

-17 august La Iași a avut loc prima etapă de rugby în 7. Cu patru victorii și două eșecuri zimbrii au terminat turneul pe poziția a cincea, reușind să acumuleze 12 puncte. În grupe: Callatis Mangalia – C.S.M.Universitatea Baia Mare 0-5, C.S.M.Universitatea Baia Mare – Rugby Club Grivița București 5-0, Politehnica Iași – C.S.M.Universitatea Baia Mare 17-5, Sferturi de finală: R.C.J.Farul Constanța – C.S.M.Universitatea Baia Mare 22-14, Semifinale locurile 5-8: C.S.M.Universitatea Baia Mare – C.S.Universitatea Cluj 28-0, finale locurile 5-6: Olimpia București – C.S.M.Universitatea Baia Mare 10-28.

-20 august Staff-ul reprezentativei României de Rugby a stabilit componența lotului ce va participa la Turneul din Noua Zeelandă programat pentru luna septembrie. Din lotul de 30 de sportivi fac parte și doi dintre bieții noștri; Mihai Macovei și Valentin Ursache.

-20 august Președintele Colegiului Central al Arbitrilor, Emil Pârțog este prezent în Municipiului Baia Mare, în vederea susținerii unei ședințe de instruire a jucătorilor cu privire la aplicarea prevederilor noului regulament de joc. Instruirea s-a desfășurat pe două paliere, unul teoretic și altul practic pe Arena Lascăr Ghineț.

2009

-12 august În ultima etapă a cincea a turului play-off-ului Diviziei Naționale, pe stadionul Phoenix din Baia Mare, C.S.M.Știința – C.S.Universitatea Cluj 48-13 (34-3). În urma acestei victorii elevii lui Eugen Apjok – Vasile Lucaci urcă pe poziția a doua a clasamentului.

-13 august Pentru confruntarea cu Rugby Club Județean Farul Constanța, întreg lotul echipei noastre este valid. Sunt anunțate revenirile lui Cristian Bălan și Mihai Macovei. Meciul contra marinarilor este găzduit de Stadionul Phoenix începând cu ora 11.00.

-13 august Biroul Federal din cadrul Federației Române de Rugby stabilește componența staff-ului tehnic al selecționatei Stejarii București, care participă la ediția 2009-2010 a European Challenge Cup. În atare condiții tehnicianul zimbrilor Eugen Apjok este desemnat antrenor cu linia de treisferturi. Din staff-ul Stejarilor mai fac parte Pompilie Borș – manager, Marin Moț – antrenor pentru înaintași, plus cei doi francezi Serge Lairle și Olivier Nier ambii ca directori tehnici.

-14 august Stejarii București debutează în Challenge Cup pe data de 10 octombrie, într-un meci de pe teren propriu contra celor de la Parma. Biroul Federal decide ca Eugen Apjok să se ocupe de cei din linia de treisferturi, în timp ce Marin Moț cu linia de înaintași. Alături de cei doi tehnicieni ca directori tehnici sunt numiți francezii Serge Lairle și Olivier Nier.

-14 august Biroul Federal din cadrul Federației Române de Rugby aprobă programul și metodologia de desfășurare a Cupei României ediția 2009-2010. Astfel pe data de 19 septembrie sunt programate meciurile din faza calificărilor, (fază în care vor participa echipele din divizia A, împărțite pe trei serii geografice, est, centru și vest). Meciurile din această primă fază a competiției sunt programate pentru datele de 19 septembrie, 3, 24 și 31 octombrie respectiv 7 și 14 noiembrie. Optimile de finală sunt programate pentru data de 23 octombrie 2010, sferturile pe 30 octombrie, semifinalele pe 6 noiembrie iar finala pe data de 13 noiembrie 2010.

-15 august Zimbrii își consolidează locul doi în clasamentul Diviziei Naționale, impunându-se cu punct bonus împotriva echipei de pe litoral. C.S.M.Știința Baia Mare – R.C.J.Farul Constanța 24-3 (19-3).

-20 august Forul Mondial al Rugbyului, International Rugby Board (IRB) aduce o serie de modificări în regulamentul de joc, modificări ce urmează a fi implementate și la nivelul competițiilor noastre interne.

2010

-11 august La Budapesta a avut loc tragerea la sorți a meciurilor din noua edișie a Cupei Europei Centrale și de Est. Din partea clubului băimărean a fost prezent Sorin Andrei președintele Clubului Sportiv Municipal Baia Mare. În urma tragerii la sorți s-au stabilit ordinea meciurilor astfel: 19 septembrie ora 15.00 C.S.M.Știința Baia Mare – Kecskemet, 23 octombrie ora 14.00 Esztergomi Vitezek – C.S.m.Știința Baia Mare, 30 octombrie ora 14.00 Ricany – C.S.M.Știința Baia Mare.

-13 august Oficialii reprezentativei de juniori a României Under 17 ani inițiază al doilea trial în vederea finalizării lotului cu care se va prezenta la Campionatul European. Daniel Cubaș este jucătorul băimărean selecționat la lot, cel de-al doilea jucător avut în vederile selecționerilor fiind Alexandru Zupcsek (plecat în acea perioadă din țară).

-14 august Sunt programate meciurile etapei a patra din play-off-ul Diviziei Naționale de Rugby ediția 2010. C.S.M.Știința Baia Mare – R.C.J.Farul Constanța 23-11 (17-3). Palmaresul confruntărilor directe este: 62 de partide jucate, 32 de victorii C.S.M.Știința Baia Mare, 2 meciuri încheiate la egalitate și 28 de victorii ale Farului.

-19 august În ședința ordinară din luna iulie, Consiliului Județean Maramureș aprobase suma de 250.000 de lei pentru susținerea participării campioanei României, C.S.M.Știința Baia Mare, în Challenge Cup. După ce echipa s-a înscris în această competiție, urma ca partidele de acasă să le susțină la Baia Mare, numai că spre stupefacția tuturor forul mondial Internațional Rugby Board (IRB) s-a răzgândit decizând ca acesyte întâlniri să aibă loc în București, pe Stadionul Național Arcul de Triumf. În atare condiții conducerea zimbrilor a luat o decizie unică în analele sportului maramureșean, și anume acea de a solicita Consiliului Județean să anuleze respectiva hotărâre a C.J. de atribuire a sumei de 250.000 de lei.

2011

-11 august La Timișoara are loc un trial pentru jucătorii Under 17 ani (născuți în anul 1995), cei selecționați urmând să facă parte dintr-o selecționată a Ardealului. De la C.S.M.Baia Mare au participat Domițian Mureșan, Cătălin Conț, Ovidiu Zete, Daniel Mureșan, Mircea Tarcza și Raul Pocol. În final trei dintre ei au fost selecționați: Domițian Mureșan, Cătălin Conț și Mircea Tarcza.

-12 august Echipa națională de rugby a României încheie stagiul de pregătire de la mare derulat pe perioada a două săptămâni. De la campioana României, C.S.M.Știința Baia Mare, din lot fac parte nu mai puțin de cinci jucători: Mihai Macovei, Ionuț Dimofte, Andrei Rădoi, Ștefan Ciuntu și Csaba Gal.

-13 august Stadionul Ghencea din capitală găduiește prima etapă a Campionatului Național de Rugby în 7. Băimărenii încheie runda pe poziția a șase a clasamentului. Meciurile primei runde: C.S.M.Știința Baia Mare – R.C.M.Timișoara 12-17, C.S.M.Știința Baia Mare – Clubul Sportiv Universitatea Cluj 3-7, C.S.M.Știința Baia Mare – C.S.M.București 17-21, C.S.M.Știința Baia Mare – C.S.U.Arad 31-19, C.S.M.Știința Baia Mare – Dinamo București 5-11.

-19 august Reprezentativa de Rugby a României, va susține la Lvov meciul restanță din cadrul Cupei Europene a Națiunilor contra echipei similare a Ucrainei. Pentru acest examen din totalul celor 31 de jucători care se pregătesc pentru Cupa Mondială, 23 au făcut deplasarea în Ucraina. Din aceștia trei provin de la campioana României, C.S.M.Știința Baia Mare, Ionuț Dimofte, Mihai Macovei și Andrei Rădoi

-20 august Echipa națională a României întâlnește la Lvov meciul restanță contra Ucrainei din cadrul Cupei Europene a Națiunilor. Stejarii s-au impus cu scorul de 41-16. Din echipa de start a făcut parte Ionuț Dimofte autor al unui eseu, pe banca de rezerve mai aflându-se Andrei Rădoi, Mihai Macovei și Ștefan Ciuntu.

-20 august Stadionul Ghencea din capitală găzduiește prima etapă a Campionatului Național de Rugby în 7 SuperLiga CEC Bank. Obiectivul declarat al echipei noastre este obținerea unei medalii. În grupe zimbri au susșținut următoarele meciuri: C.S.M.Știința Baia Mare – R.C.M.Timișoara 12-17, C.S.M.Știința Baia Mare – C.S.Universitatea Cluj 33-7, C.S.M.Știința Baia Mare – C.S.M.Olimpia București 17-19.

 

Alin Boțioc