O revanșă mult așteptată

revansa

La o distanță de 112 zile, de la ultimul duel, Finala SuperLigii de Rugby jucată la Baia Mare pe data de 5 decembrie 2015, cele două forțe ale rugby-ului românesc aveau să se reîntâlnească în primul derby din 2016, (într-un meci din cadrul celei de-a doua etape a Cupei României).

Contrar a ceea ce unii se așteptau, și anume ca R.C.M.Timișoara Saracens din postura de triplă câștigătoare a SuperLigii de Rugby, Cupa României respectiv Cupa Regelui, să facă legea în teren, ceea ce s-a petrecut pe stadionul Dan Păltinișanu a fost cu totul și cu totul altceva. După un start de partidă extrem de echilibrat, zimbri reușesc deschiderea scorului grație unei lovituri de penalitate semnată în minutul 12 de fundașul neo-zeelandez de 28 de ani Luke Samoa. Trei minute mai târziu dintr-o poziție extrem de dificilă, circa 39 de metri lateral stânga mijlocașul la grămadă al Timișoarei, Valentin Calafeteanu restabilește egalitatea la trei. În continuare jocul se menține pe aceleași coordonate ale unei dispute echilibrate, de uzură, și cu un joc bărbătesc. În minutul 26 zimbri irosesc pe fondul unui contraatac să oportunitatea de a marca primul eseu al jocului. Ultimele secvențe ale primului mitan aparțin formației timișorene, însă scorul consemnat la pauză va fi cel stabilit încă din minutul 2-2, și anume 3-3.

Dacă până la pauză băieții noștri contabilizaseră trei tușe cedate extrem de ușor, linia întâi a Timișoarei adunase nu mai puțin de patru greșeli în lagarea grămezilor.

În primele minute ale reprizei secunde bănățenii sunt mult mai prezenți în joc, însă elevii lui Eugen Apjok – Vasile Lucaci dau dovadă că pot ține lucrurile sub control, evoluând cu mult calm și raționament. Momentul care avea să prevestească marea victorie a zimbrilor pe terenul rivalei, avea să fie cel consemnat în minutul 53, la o fază clasică de atac, oprită de arbitru la circa 10 metri de buturile formației gazdă, pentru un înainte. Șapte minute mai târziu, aripa tongană Tangimana Fonovai avea să-și lase coechipierii în inferioritate numerică după un placaj înalt la gât aplicat internaționalului Adrian Apostol. La faza imediat următoare (min 61), pilierul de doar 25 de ani Silviu Suciu avea să finalizeze cu un eseu un mol de margine izbutit pe flancul stâng, scor 3-8. În minutul 65, fijianul de 30 de ani, Taniela Maravunawasawasa, transformă o lovitură de pedeapsă de la circa 40 de metri din zonă centrală, și avantajul zimbrilor crește la 3-11. Cu nouă minute înainte de scurgerea timpului regulamentar de joc, același Fonovai reduce din diferență, grație unui eseu, scor 8-11. Tensiunea din tabăra băimăreană avea să se spulbere o dată cu cel de-al doilea eseu izbutit de sud-africanul Johannes Van Heerden, eseu transformat în min 77 de Luke Samoa. Aceste ultime două reușite aveau să mărească ecartul zimbrilor la zece puncte, victoria scor 8-18, venind ca o revanșă pentru insuccesele din 2015.

 

Timișoara Saracens R.C.M. – C.S.M.Știința Baia Mare 8-18 (3-3)

Cupa României Etapa 2

Sâmbătă 26 martie 2016 ora 19.00

Stadion: Dan Păltinișanu Timișoara

Arbitrii: Robert Diaconescu (Constanța), Ionuț Bodea (Galați), Răzvan Vasiliu (București)

Arbitrul nr 4: Andrei Iftode (Timișoara)

Arbitru video: Mihai Irimia (București)

Observator: Codruț Nicorici (Timișoara)

Timișoara Saracens: 15.Cătălin Fercu, 14.Fonovai Tangimana, 13.Brian Sefanaia, 12.Paula Kinikinilau, 11.Viliami Moala, 10.Umaga Siaki, 9.Valentin Calafeteanu, 1.Gigi Militaru, 2.Marian Căpătână, 3.Samuel Mariș, 4.Valentin Popârlan, 5.Marian Drenceanu, 6.Randall Morrison, 7.Vasile Rus, 8.Stelian Burcea-cpt

Rezerve: 16.Andrei Rădoi, 17.Sione Taupaki, 18.Sione Halalilo, 19.Ionuț Mureșan, 20.Dorin Lazăr, 21.Gabriel Conache, 22.Daniel Zaharia

Antrenori: Heikell Grainger, Sosene Anesi

C.S.M.Știința Baia Mare: 15.Luke Samoa, 14.Adrian Apostol, 13.Sione Fakaosilea, 12.John Leiataua, 11.Alexandru Bucur, 10.Taniela Maravunawasawasa, 9.Bidzina Shamkaradze-cpt, 1.Constantin Pristăviță, 2.Florin Bârdașu, 3.Paul Rusu, 4.Marius Dănilă, 5.Florian Roșu, 6.Johannes Van Heerden, 7.Sean Morrell, 8.Răzvan Ailenei.

Rezerve: 16.Ovidiu Cojocaru, 17.Mihai Dico, 18.Silviu Suciu, 19.Andrei Iurea, 20.Alexandru Pălii, 21.Ionuț Botezatu, 22.George Oprea, 23.Dumani Mtya

Antrenori: Eugen Apjok, Vasile Lucaci

 

Evoluția scorului:

Min 12 Luke Samoa – lovitură de pedeapsă 26 metri ușor lateral dreapta (0-3)

Min 15 Valentin Calafeteanu – lovitură de pedeapsă 39 metri ratată

Min 18 Luke Samoa – lovitură de pedeapsă 24 metri din axul central ratată

Min 22 Valentin Calafeteanu – lovitură de pedeapsă 18 metri ușor lateral stânga (3-3)

Min 60 Fonovai Tangimana – primește cartonașul galben pentru un placaj înalt la Adrian Apostol

Min 61 Silviu Suciu eseu după un mol de margine (3-8)

Min 62 Luke Samoa – transformare eseu ratată

Min 64 Luke Samoa – încercare de drop-gol ratată

Min 65 Taniela Maravunawasawasa – lovitură de pedeapsă din zonă centrală de la circa 40 de metri (3-11)

Min 71 Fonovai Tangimana – eseu (8-11)

Min 72 Valentin Calafeteanu – transformare eseu ratată

Min 76 Johannes Van Heerden – eseu (8-16)

Min 77 Luke Samoa – transformare eseu (8-18)

 

Alin Boțioc