O serie de achiziții reușite de A.C.S.Tomitanii Constanța

3

Indiferent de ceea ce ne rezervă în viitor rugby-ului românesc, C.S.M.Știința Baia Mare va rămâne primul adversar întâlnit de mânjii de la A.C.S.Tomitanii Constanța, odată cu promovarea în premieră pe prima scenă. Și pentru că întâlnirea de mâine de la Malul Mării le va aduce față în față pe C.S.M.Știința Baia Mare (pe de o parte deținătoare a trofeului dar și singura formație ce a jucat toate cele trei finale), în timp ce A.C.S.Tomitanii Constanța (revelația ultimilor ani), jocul poate căpăta valențele unui joc cu un înalt grad de spectaculozitate.

În urmă cu mai bine de trei ani, pe data de 23 martie 2015, vestea desființării formației R.C.J.Farul Constanța bulversa întreg fenomenul rugbystic românesc, dezintegrarea echipei de la Malul Mării (cea care ar fi trebuit să fie primul adversar al zimbrilor din respectiva stagiune) a dat posibilitatea mai multor echipe de a aduce jucători. La echipa din Baia Mare aveau să ajungă sud-africanul Dumani Siphosethu Mtya (n.14 martie 1985) respectiv aripa Adrian Marian Apostol (11 martie 1990). Coincidență sau nu și de data aceasta primul meci oficial al zimbrilor din stagiunea 2018-2019, se joacă contra singurei formații din Dorogea, grupare de la care au fost aduși în această vară flankerul Alexandru Alexe (n.26 august 1997) în speță talonerul Adrian Țală (n.13 martie 1998). Parcursul marinarilor de la înființare și până în prezent este unul demn de toată stima, A.C.S.Tomitanii (club înființat pe data de 20 decembrie 2009) fiind poate singurul din ultimele decenii care a parcurs toate etapele de la echipa de rugby-tag, cea de mini-rugby, participarea în Campionatele Naționale Under 16, 17, 18 și 20 de ani. Divizia A, Divizia Națională de Seniori iar din această toamnă în SuperLiga de Rugby.

Pentru a putea răspunde cerințelor impuse de marile competiții interne, oficialii echipei A.C.S.Tomitanii Constanța au pus un accent deosebit pe întărirea lotului. Pe lângă aducerea lui Cătălin Nicolae (fost jucător și director sportiv la R.C.J.Farul) ca secund la echipă alături de Cristian Cojocaru, la nivelul lotului, gazdele de mâine au făcut nu mai puțin de 17 achiziții. La capitolul veniri constănțenii au reușit să întărească pachetul de înaintare cu jucători aduși de la formații precum C.S.Dinamo București, Timișoara Saracens, C.S.A.Steaua sau C.S.M.București, în timp ce numărul celor plecați este de doar opt; doi la C.S.M.Știința Baia Mare, trei la Sport Club Municipal Gloria Buzău, în timp ce alți doi au renunțat la rugby întrând în sistemul Ministerului Afacerilor Interne. Cu o medie de vârstă de 24 de ani, nou promovata A.C.S.Tomitanii va fi condusă în teren de căpitanul neo-zeelandez Johnny Sola secondat de vicecăpitanul Mario Arvinte (fost jucător în Franța trei ani iar mai apoi la C.S.M.București).

Un important atu al zimbrilor pentru meciul de mâine (11 august 2018) îl reprezintă absențele, din lot al celor patru; pilierul Flavian Cuprian, mijlocașul la grămadă Andrei Homiuc, aripa Codrin Bercu și centrul Sebastian Sîrbu intrați pe ultima turnantă a pregătirilor cu naționala U 20 în vederea participării la World Rugby Trophy.

Alin Boțioc