Spre Rusia lui George Sava sau Italia anului 2009

SAVA

Au mai rămas mai puțin de două luni până ce campioana României la rugby, C.S.M.Știința Baia Mare își va afla adversara din calificările pentru European Rugby Challenge Cup ediția 2015-2016. Numele viitoarei adversare a zimbrilor se va ști pe data de 4 aprilie, dată la care se va juca meciul din grupa a II de calificare, dintre formația rusă Yenisey Krasnoyarsk (debutantă într-o competiție continentală) și fosta campioană a Italiei, Rugby Mogliano. Prezența echipei noastre în premieră la o competiție continentală inter-cluburi este cu atât mai meritorie cu cât forul continental European Proffesional Club Rugby (EPCR) este condus de Octavian Morariu (fostul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român). Apelând la memorie vom observa că indiferent de formația ce ne va fi hărăzită în dubla din 18 aprilie (turul) respectiv 2 mai (returul play-off-ului), există anumite conexiuni dintre zimbrii și fenomenul rugbystic din cele două țări.

Dacă sorții ne vor trimite în dubla contra formației ruse, mai exact spre cel de-al treilea oraș ca mărime din Siberia la Krasnoyarsk, cu siguranță zimbrii vor fi respectați. De ce acest lucru, tocmai pentru că în primăvara lui 2009, mai exact în luna martie, unul dintre cei mai emblematici componenți ai echipei băimărene George Sava devenea tehnicianul puternicei echipei Enisei Krasnoyarsk (la acea dată deținătoare a 3 titluri de campioană a Rusiei). După primii doi ani petrecuți în orașul cu peste un milion de locuitori, în care de fiecare dată în ultima etapă a pierdut titlul sau cupa, în anul 2011 și-a adjudecat titlul intern după o dublă victorie (19-15) în tur și 21-12 acasă cu cei de la Krasnii. Născut acum 49 de ani pe data de 4 august, George Sava a evoluat doar la trei echipe în România, Dinamo București, Știința Petroșani și 12 ani la C.S.M.Baia Mare, Până la plecarea sa în Rusia George a antrenat tot trei echipe, C.S.M.Baia Mare, Universitatea Cluj și Steaua București. A evoluat în 13 partide pentru naționala frunzei de stejar, fiind desemnat la cea de-a ediție a Campionatului Mondial din Australia 2003 să se ocupe cu linia de treisferturi a tricolorilor României.

Dacă însă destinul ne va trimite în Peninsula Italică, poate puțină lume își mai amintește că acum șase ani în intervalul (8-20 martie 2009) zimbrii participau la cel mai important turneu al rugby-ului românesc din acel an, C.S.M.Știința Baia Mare fiind singura echipă din România cu un stagiu de pregătire peste hotare. La respectivul turneu de pregătire perfectat de Cristi Săuan, zimbrii s-au impus în față puternicelor formații, San Marco Rugby scor (24-5), și Rugby Paese (57-0) pierzând cu scorul de (19-38) cu vicecampioana Italiei, Benetton Rugby Treviso. Practic din acel moment, s-a declanșat hegemonia rugby-ului maramureșean, cu primul titlu câștigat după o pauză de 19 ani, (18-16) cu Steaua București. În atare condiții, indiferent de adversarul de pe tabloul competițional, obiectivul declarat al diriguitorilor campioanei României, rămâne acela de a avea o evoluție superioară Lupilor București.

Alin Boțioc