Zimbri prezenți în cinci dintre întâlnirile contra Canadei

INTALNIRI DIRECTE CANADA

Sâmbătă 19 noiembrie se va scrie o nouă pagină din istoria confruntărilor directe România – Canada, începută acum 25 de ani 1 lună și 10 zile. Pentru prima oară cele două națiuni s-au întâlnit în grupa a-IV-a a Cupei Mondiale din 1991 găzduită de Marea Britanie și Franța. În meciul jucat pe data de 9 octombrie 1991 la Toulouse în linia a doua cu numărul patru a jucat Sandu Ciorăscu, iar uvertură Neculai Nichitean. Pe raportul de joc ca rezervă a figurat centrul născut pe data de 4 august 1966, George Sava.

Patru ani mai târziu la cea de-a treia ediție de Cupă Mondială, cea din Africa de Sud, pe Boet Erasmus Stadium din Port Elisabeth, tricolorii cedau pentru a doua oară în fața „Frunzei de arțar” cu scorul de 3-34. Din nou numărul băimărenilor aflați la un astfel de eveniment a fost de trei, Sandu Ciorăscu și Neculai Nichitean (aflați în primul XV, în timp ce actualul secund al zimbrilor, Vasile Lucaci pe atunci pilier s-a aflat pe banca de rezerve. Singurele puncte ale tricolorilor au fost semnate în minutul 54 de Neculai Nichitean (unul dintre cei mai mari transformeori din rugby-ul românesc).

În ultimul deceniu cele două reprezentative s-au întâlnit de alte patru ori, tricolorii impunându-se de tot atâtea ori. Primele trei partidele s-au jucat în capitală și au avut caracter amical, în timp ce ultimul a contat pentru Cupa Mondială din Anglia 2015.

Primul meci test jucat pe stadionul Ghencea II s-a încheiat cu o victorie la limită 22-20. Opt ani mai târziu pe data de 16 noiembrie 2013 Stadionul Național Arcul de Triumf avea să găzduiască al doilea meci test România – Canada încheiat tot cu o victorie la limită 21-20. La partida jucată pe data de 16 noiembrie 2013 în care a oficiat și Marius Mitrea (arbitrul româno-italian) regăsim alți trei componenți ai C.S.M.Știința Baia Mare. Din primul XV a făcut parte centrul Csaba Gal, în timp ce rezerve au fost Constantin Pristăviță și Andei Rădoi (ambii jucători din linia întâi)..

După aproape 11 luni, pe data de 22 noiembrie 2014, naționala Românei se impunea pentru a treia oară consecutiv, repurtând cea mai categorică victorie, scor 19-8. Și de această dată din formula de start aliniată de galezul Lynn Howells și Eugen Apjok (actualul tehnician al zimbrilor) făceau parte aripa stângă Ionuț Botezatu respectiv centrul Csaba Gal.

Un an mai târziu, pe data de 6 octombrie 2015, cu ocazia meciului din grupa D de la Cupa Mondială găzduit de Leicester City Stadium, tricolorii se impuneau într-unul dintre cele mai spectaculoase meciuri din istoria Cupei Mondiale, cu scorul de 17-15, după ce la pauză reprezentanta frunzei de arțar conducea cu scorul de 8-0.

 

Alin Boțioc